1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Bäst mylla i Sölvesborg

Myllan för företagsamhet är bäst i Sölvesborg av de fem Blekingekommunerna. Det menar Kairos Future, ett analysföretag som studerat Blekinges förutsättningar för företagande.
Det omkullkastar delvis den gängse bilden av Karlskrona som den starkaste länsdelen. Sölvesborg har ännu inte någon stark högskoleanknytning utan har ett mera traditionellt näringsliv, mestadels småföretagsamhet. Det sägs ofta att det är småföretagen som är landets framtid. I så fall ligger Sölvesborg synnerligen väl till inför framtiden.
Nyheter • Publicerad 30 april 2002

Det finns en viktig men ofta förbisedd omständighet som gynnar uppkomsten av företag och det är "medborgarandan". Alltså att det finns en genuin förståelse för företag och företagande och värdet av det. Mest utvecklad är denna medborgaranda i Gnosjö, men vill man hämta exempel från andra länder så är Emilia Romagna i Norditalien ett skolexempel på hur tradition och en informell "social pakt" etablerats som gör att man bistår varandra och lyfter sin region. Företagsamheten har blivit ett gemensamt intresse.

Det är något sådant som också finns i Sölvesborg tillsammans med en inbjudande miljö och ett inte oöverstigligt avstånd till Köpenhamnsregionen. Med elektrifiering och kanske en ny bansträckning över Linderödsåsen förbättras Sölvesborgs position än mer.

Ja, det kanske till och med har sin betydelse att de fotbollsbegeistrade har Mjällbys hemmamatcher inom kommungränsen.

Myllan för nya företag är således bäst i Sölvesborg. Alltså finns där något att lära.

Lennart Hjelmstedt
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.