1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Baksidan av frigjordheten

KOMMENTAR || Blekinge fick sin egen världsnyhet i förra veckan. När ärat vårt namn flög över jorden handlade det om svensk synd i kombination med kyrkliga aktiviteter. Kan det bli bättre rubriker för utländska medier? Suck.
Nyheter • Publicerad 18 mars 2013

Men om vi ska skippa själva sensationen, och istället fundera över händelsen, så måste man reflektera kring vad den säger om vår tid.

I förra veckan kunde man höra reportage i Sveriges Radio:s P1 om män som köper sex av barn - pojkar och flickor i 15-17 årsåldern.

Detta i samma veva som den 13-åriga flickan tog sitt liv efter att ha blivit uppraggad, "groomad", på nätet av en äldre man.

En luttrad, relativt ung, polis berättade, att han aldrig upphör att förvånas i sitt jobb. Att trycket på barn i vår tid är helt förfärlig. Att han har hört historier som har förändrat honom som person.

Jag låter kanske moralistisk, sade han, men det struntar jag i. Det här är baksidan av vår frigjordhet, barn utsätts för sådan press. Det är helt sjukt, menade han.

Ja, den sexuella frigörelsen handlade en gång om att upplysa om sådant som varit förbjudet och undanträngt. Den gjorde mycket gott. Men vad hände på vägen? Hur kommer det sig att den revolution som en gång kom till i jämställdhetssyfte, numera används för att sätta skadande press på ungdomar?

Öppenheten har blivit förtryckande. Och återigen är det unga flickor som drabbas.

Fler borde, som polisen, strunta i att de låter moralistiska.

Sylvia Asklöf Fortell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.