1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Både planer och miljö sätter stopp

Nyheter • Publicerad 10 januari 2006

Karlskronabon Thomas Berntsson tycker att det är en bra idé att förvara båtar i Wämöhallen.

- I alla kuststäder finns det en marknad för inomhusförvaring av båtar, sa han i BLT i går.

Men kommunen säger nej. Saneringen kostar för mycket.

Idén har Thomas Berntssom haft en längre tid, eftersom han själv hade svårt att få tag på inomhusförvaring för en båt. Tydligen är efterfrågan inte heller begränsad till Karlskrona och Blekinge. Nej, hallen skulle kunna erbjuda platser till långväga båtar från till exempel Stockholm, enligt expertisen. Det tycks vara lika svårt överallt att få tak över båten.

Inbrottssäkert och tak över kapellet, är allt båtägarna begär, men det stöter ändå på patrull. En sådan lösning för Wämöhallens framtid kräver såväl planändring som miljökonsekvensbeskrivning. Och där tar det tvärstopp, enligt kommunledningen. Problemet är att hallen ligger på en soptipp. Det blir dyrt att sanera tomten.

- Kostnaden är klart större än för en sanering av gasverkstomten, säger Mats Johansson.

Jamen, skulle man inte kunna tänka sig att begära dispens från de här kraven? Det är ju bara båtar som ska stå där. Under vintern. Sommartid blir väl hallen tyst, öde och tom.

Det verkar lite skruvat att det går bra att låta både vuxna och barn vistats i hockeyladan dag ut och dag in, år ut och år in, utan några som helst invändningar från miljöhåll. Det är väl inte så att båtar är mer ömtåliga än barn?

Jaja, jag vet, lagar är till för att följas. Men jag tror att det skulle vara möjligt att få dispens. Man kanske till och med kunde tänka sig att kommunen behåller kåken och hyr ut den, så man får in lite pengar. Det behövs.

- Vi är inte beredda att bära saneringskostnaden bara för att en privat intressent vill öppna en båthall.

Det lite märkliga är att kommunalrådet säger att kommunen ändå om några år väljer att bekosta saneringen.

- Men det ligger många år fram i tiden, säger Mats Johansson.

- Och i första hand görs det då inte utifrån en privat intressents önskemål.

Nehej, det var intressant att höra. Beror det möjligen på intressentens hemort? Såvitt jag vet är Elite Hotell synnerligen privat. Ägaren Bicky Chakraborty bor dock inte i Karlskrona, varför han förmodligen är en mer spännande "privat intressent" än Thomas Berntsson.

Saneringskostnaden på Gasverkstomten är ju kommunen beredd att ta omgående, även om den går på 10-15 miljoner.

Men det är klart, båtar konsumerar ju inte. Det gör däremot hotellgäster. När de väl kommer hit. Om de kommer.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.