1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Både gas och broms

Nyheter • Publicerad 5 september 2001

Som mest rasade Ericssonaktien med 13,5 procent, men det "slutliga" raset stannade på 12 procent. Faktum är att en Ericssonaktie nu är nere på Telianivå. En Ericsson kostade i går 44 kronor och 80 öre, en Telia 44 kronor och 30 öre. IT-sektorn på börsen föll med 10 procent.

Det här är siffror som tydligt visar att när Hellström öppnar munnen är börsen lika spänd som när chefen för amerikanska centralbanken, Alan Greenspan, säger något och reaktionerna är lika omedelbara. Elände, säger Kurt Hellström och börsen faller som en sten.

Det är i alla fall så Hellström uppfattas: elände. Alldeles för få lyssnade till orden om tillväxt på den globala mobiltelefonmarknaden, att 440 miljoner mobiltelefoner kommer att säljas. Ericssons förhoppning är naturligtvis att en ökande andel ska vara Ericssontelefoner. Ingen lyssnade heller på Hellströms försäkran att företaget, tillsammans med Sony, är fast beslutna att fortsätta att vara världens ledande telekombolag. Hur kan han då vara så stursk?

Jo, den i somras i all tysthet lanserade GPRS-telefonen har blivit en, kanske oväntad, försäljningsframgång. Ända sedan man missade ett halvår i lanseringstakten tidigare i Ericssons korta men intensiva mobiltelefonhistoria har man legat efter Nokia i försäljning. Naturligtvis fortsätter Nokia att gå bra, men Ericsson plockar marknadsandelar. Samtidigt som Hellströms lakoniskt meddelade avsaknaden av ljus i tunneln, så lanserades tre nya telefoner för GPRS och nästa generation mobiltelefoner 3 G.

Recensionerna har ännu inte börjat flyta in men trenden är mycket tydlig: Det är ungdomar som ska köpa de här telefonerna med deras avancerade möjligheter, inte minst till ökat användande av animationer, bilder, chat o s v. Det är antagligen kinesiska ungdomar som ska köpa dem, eftersom det egentligen bara är den kinesiska marknaden som växer.

Det kan tyckas otaktiskt av Hellström att tala i sordinläge, men det är nog strategi bakom: bättre att ta smällen nu och gå mot bättre tider senare, istället för falska glädjeutbrott som orsakar så mycket kraftigare börsfall senare. Läget är nämligen det sämsta tänkbara just nu med en generationsväxling i teknik samtidigt som konjunkturen faller.

Därför valde Ericsson att gasa med modellpresentationen, men bromsa genom dystra profetior. Något popularitetspris aspirerar Hellström inte på. När andra talar om risk för nya nedskärningar, så kallar Hellström det "att konsolidera företaget". Det är svårt för dem som blir av med jobben att förlika sig med att just sådana åtgärder får börsen att gå upp.

Inga-Lena Fischer

Inga-Lena Fischer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.