1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Även andra partier bär ett ansvar!

Nyheter • Publicerad 11 januari 2013

Sylvia Asklöf Fortell ställer sig på BLT:s ledarsida frågande om vad Centerpartiet gör för landsbygden. Det vill jag gärna redogöra för och jag skulle samtidigt vilja passa på att uppmana Asklöf Fortell att ställa sig samma fråga om vad riksdagens övriga partier gör för landsbygden. Det undrar åtminstone jag.

Sedan C kom in i alliansregeringen 2006 har vi haft ett tydligt fokus på landsbygden. Det har vi för att vi är övertygade om att det bidrar till att skapa ett bättre samhälle för både stad och land. Sverige och världen måste gå igenom en omställning om vi ska nå ett långsiktigt hållbart samhälle. Och det är med jorden, skogen, vattnet och vinden som den gröna omställningen kan ske. Allt det som finns på landsbygden.

Men vår tro på landsbygden handlar inte bara om den gröna omställningen. Vi vet också att det finns en förutsättning och en företagsamhet som kan möta efterfrågan efter mat med höga miljö- och djuromsorgssvärden. Lägg då till människors längtan efter närhet till djur och natur så talar allt för att landsbygden. För många innebär det en ökad livskvalitet som sammantaget är bra för oss alla.

Men vare sig omställningen till det hållbara samhället eller att ta vara på de rika resurser som landsbygden rymmer går av sig självt. För att lyckas krävs bra förutsättningar för alla som bor och alla som driver företag på landsbygden. Det är också det perspektiv Centerpartiet driver i regeringen. Och som vi har lyckats få gehör för inte minst i budgeten för 2013. C ser nu bland annat till att:

* Anslaget till att bygga bredband på landsbygden dubbleras. Över en miljard kronor satsas nu för att bygga bredband där marknadens aktörer inte tycker det är intressant att investera. Med bra bredband kan människor och företag på landsbygden växa och utvecklas.

* Vi ökar stödet till biogas. Till 2016 satsar vi 340 miljoner kronor på att utveckla produktionen, distributionen och användningen av biogas. En viktig affärsmöjlighet för många bönder.

* Vi satsar 60 miljoner på visionen Skogsriket. Satsningen ska möjliggöra en ökad, hållbar, produktion av biomassa från skogen. Därutöver gör vi en miljardsatsning på energiforskning som inkluderar bland annat vindkraft.

* Vi tillsätter också en utredning med uppdrag att se över vad som behöver göras för att säkerställa en stärkt konkurrenskraft för att skapa långsiktigt goda förutsättningar för de gröna näringarna.

Detta är bara i årets budget. Sedan tidigare har vi bland annat satsningen på Matlandet där 100 miljoner kronor årligen går till att stärka svensk livsmedelsproduktion, vi har satsat en miljard på enskilda vägar och avskaffat straffskatten på handelsgödsel vilket sparar 300 miljoner kronor till bönderna för att nämna ett fåtal investeringar.

Allt detta är framgångar för C i alliansregeringen, men framförallt är det framgångar för alla dem som bor och verkar på landsbygden. Var och en av dem är en viktig pusselbit för utveckling, god service och hållbar tillväxt på landsbygden. Med dem kan landsbygden hjälpa till att öppna dörren till det långsiktigt hållbara samhället.

Sylvia Asklöf Fortell skriver om den diskussion som förs angående förslaget till nytt idéprogram. Jag välkomnar alla att läsa det och delta i debatten. Den som läser förslaget kommer också att se att det genomsyras av en grundsyn att hela Sverige skall leva med utgångspunkt i att det är bra för människor och samhället. Inget annat parti har liknande ställningstaganden.

Slutligen vill jag uppmana Asklöf Fortell att ta upp landsbygdsfrågan även med de andra partierna. Det finns en paradox i att det parti som mest konsekvent arbetar för alla delar av Sverige anklagas för att för lite sker. Rimligen borde de som motarbetar istället ifrågasättas. Jag är glad över det som Centerpartiet och regeringen åstadkommit hittills och har ett stort engagemang att fortsätta förbättra förutsättningarna för att hela Sverige skall kunna leva och utvecklas.

Eskil Erlandsson

Landsbygdsminister (C)

Svar: Tack för svar! Ansvaret ligger självklart även på andra partier. Landsbygdens problematik berör hela Sverige. Men C har en tradition att värna om - därför blir saknaden extra påtaglig när andra tongångar plötsligt dominerar. Det är nog det många ställer sig frågande inför, mitt i denna ideologiska strid.

mvh Sylvia Asklöf Fortell

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.