Attraktionskraft Blekinge
Det var en fullspäckad dag med många föreläsare som förmodligen inspirerade de församlade till ett ännu strakare engagemang och en stor dos av det som brukar betecknas jävlar anamma, om uttrycket tillåts.
Turismen är världen snabbast växande näring. I Sverige finns 16 400 turistföretag och av dem har 85 procent en omsättning under 10 miljoner. Det är alltså småföretag och många av dem är familjeföretag, med allt vad det innebär av långa dagar, dålig lön och en verksamhet som koncentreras till sommarmånaderna.
Nu fick turistaktörerna en duvning i hur man blir framgångsrik. Kodordet framför andra är samverkan, samverkan och åter samverkan. Det gäller att paketera upplevelserna, för det är just det turisterna vill; uppleva något och gärna också lära sig något nytt. Det handlar om storytelling, att berätta en historia som fångar.
Man serverkar inte bara fisk, utan man berättar ”att det är samma familj som i generationer fångat den på ett speciellt ställe där det växer mycket bålstång som ger fisken en alldeles fantastisk smak. Till det serverar man naturligtvis skeppsrullad snaps, där malörten plockats på Bartolomeinatten och själva flaskan har följt med båten på fisketurer runt Utklippan”. Ja, ni förstår ungefär vad det handlar om.
En annan variant är fotspårsturism, exempelvis alla vandringar i Wallanders fotspår i Ystad och nu väntas en ny vår för den lilla staden Nora i Bergsagen när Maria Langs böcker ska filmas. Vi får samla ihop vad vi har av tidigare och nuvarande kändisar, filmer och författare. Ta Jaques Tatis kända film Fest i byn: Fortfarande 62 år efter premiären lockar den turister till den lilla franska byn där den spelades in. Så nu gäller det att tänka till.
Blekinge har länge varit en plattform för turistdiskussioner och olika organisatoriska lösningar har sett dagens ljus. Nu ska en ny strategi vara klar i mars och det är Region Blekinge som håller i trädarna.
Även regeringen har nu kommit igång med sitt projekt "Attraktionskraft Sverige". Där ska flera departement samverka; arbetsmarknads-, kultur-, landsbygds-, miljö-, närings-, social-, utbildnings och utrikesdepartementen. Resultatet ska bli en stärkt regional och lokal attraktionskraft.
Men säga vad man vill Blekinge var först. Redan 2009 sjösattes det första projektet och det nuvarande löper till sista december i år. Regeringen är naturligtvis välkommen, men det är ändå företagen som ska göra jobbet.
Det är sannerligen inte det lättaste, eftersom regelverket är väl så snårigt. Ett förslag som kom upp under turismtinget var att göra Blekinge till försökslän för mindre byråkrati, färre och lägre avgifter och ett enklare regelverk.
Det är en ide väl värd att titta på. Vardagen är nämligen allt annat än enkel för våra små turistföretag.