1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Attacker mot ryska frivilliga

KRÖNIKA || Det ryska fallet Alexei Navalnyj har varit omtalat i Sverige. Han har gjort sig känd i Ryssland, först som kontroversiell bloggare, sedan som inofficiell ledare för en folklig, utomparlamentarisk opposition.
Nyheter • Publicerad 18 april 2013

Han har sagt att han vill bli Rysslands nästa president. Sådant gör man inte ostraffat. Anklagelserna och den kommande rättegången mot honom rör ironiskt nog sådant som han själv varit mycket kritisk emot: korruption.

Rättegången mot Navalnyj kan inte ses som en isolerad händelse. Under våren har människorättsorganisationer runt om i Ryssland drabbats av anklagelser på grund av den lag som antogs i höstas.

I november blev det tvunget för alla frivilligorganisationer att registrera sig som agenter om de tog emot pengar utifrån. Lagen har blivit mycket omskriven och kritiserad, både inom och utom landets gränser.

Det säger sig självt att organisationer som ses som "agenter" och potentiella hot mot det ryska samhället (ett samhälle som ändå svämmas över av konspirationsteorier) får enormt svårt att agera lokalt.

Människorättsorganisationen Agora har hittills registrerat närmare 250 organisationer som drabbats. I Moskva är det 40, i Petersburg 35, i Rostovregionen tio, i Tjeljabinsk, 20 stycken - och så rullar det på, i över 50 regioner och kommuner.

Listan är skrämmande lång. Den svenska bloggen Tystade röster rapporterar om utdömda böter på hundratusentals rubler, något dessa fattiga organisationer aldrig har råd att betala.

Även välkända organisationer drabbas. Den ena är Soldatmödrarna - det rapporterades i onsdags. Soldatmödrarna arbetar till vardags för värnpliktigas rättigheter i Ryssland. (Den ryska armén är ökänd för sin behandling av de värnpliktiga.) Soldatmödrarna anklagas för att ha informerat om valfusk i samband med valen 2011 och 2012.

En annan drabbad är valövervakningsorganisationen Golos (röst). De har avsagt sig pengar utifrån för att undvika åtal, men nu kommer de ändå att åtalas. Varför? För att de har tagit emot ett pris från den norska Helsingforskommittén, skriver Tystade röster.

Detta är gummiparagrafer i sin prydno. De görs om efter maktens godtycke för att passa alla ändamål. Det är en organiserad attack mot civilsamhället, inget annat.

Utvecklingen i Ryssland är djupt oroande!

Sylvia Asklöf Fortell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.