Arbetsförmedling på fall
Stepstone är visserligen part i målet, men är långt i från den enda organisation som ringt i varningsklockorna. Det var länge sedan som Arbetsförmedlingen kunde utföra sitt huvuduppdrag - att förmedla jobb. Under lång tid har den varit inne i negativ spiral, som går allt snabbare.
För att få rätt till ersättning måste de som skriver in sig på Arbetsförmedlingen söka ett visst antal jobb varje vecka. Om arbetena matchar ens meriter eller inte är irrelevant. Många arbetsgivare blir därför överösta med svar på sina annonser - varav en stor del uppenbart inte är skrivna för jobbet.
För att slippa lägga dagar på att sortera ansökningar väljer många att rekrytera på andra sätt. Flera undersökningar har visat att informella kontakter blir allt viktigare, liksom spontanansökningar och bemanningsföretag.
För de som fortfarande använder Arbetsförmedlingen blir problemen bara värre. Färre och färre annonser överöses med fler och fler ansökningar. Det gör att än fler företag hoppar av. Så långt har utvecklingen gått att myndigheten knappast går att vända. Arbetsförmedlingen behöver ersättas.
Runt om i landet pågår också många projekt för att ersätta myndighetens arbete. En del drivs av vinstintresse, andra inte. Fackförbundet IF Metall startade nyligen upp Kompetensbanken, en plats där företagare och arbetslösa inom branschen ska kopplas ihop. Officiellt vägrar de erkänna att de konkurrerar med Arbetsförmedlingen - kanske av partilojalitet till Socialdemokraterna.
Regeringen har visserligen infört många bra reformer på arbetsmarknadsområdet, exempelvis jobbcoacher som läggs ut på entreprenad. Men problemet med Arbetsförmedlingen har de snarare förvärrat genom att ytterligare skärpa kraven på jobbsökande för arbetslösa. Tanken är god - ingen ersättning utan motkrav - men det fungerar inte i praktiken.
Tidigare var de borgerliga kritiska mot meningslösa arbetsmarknadsåtgärder och utbildningar som snyggade till statistiken utan att hjälpa de arbetssökande. Själva har de inte varit bättre. Fas 3 är det yttersta exemplet.
Lägg ner Arbetsförmedlingens uppdrag att förmedla arbete och låt den bli en renodlad myndighet som förmedlar arbetslöshetsersättning och stöd. Låt i stället privata och ideella krafter konkurrera om att hjälpa arbetslösa. Så fungerar det i Australien, med betalning efter hur väl förmedlingarna lyckas. Det borde vi inspireras av.