Är det riktigt klokt?
Det gladde mig storligen där jag satt i publiken på Soft Center i Ronneby i fredags. Det är inte många europeiska länder som kan stoltsera med anskrämligt goda statsfinanser i dessa dagar.
Konferensens tema var Det ekonomiska läget. Och att det ämnet lockar, det stod helt klart. Föreläsningssalen var full av konferensdeltagare som ville ta del av analyser om Blekinges läge och läget i vår omvärld.
Förutom goda statsfinanser har det varit uppåt på börsen i år. Sverige har ett mångfacetterat näringsliv. Vi har färre antal varsel och efterfrågan på arbetskraft är hyfsad i tjänstesektorn.
Men ungefär där tog de positiva nyheterna slut. De svenska hushållen sparar men är också högt belånade. Vi har en hög arbetslöshet, speciellt bland ungdomar.
Kommer förutsättningarna att ändras om vi byter regering? löd en fråga ur publiken. Kennemars menade, att Socialdemokraterna trots allt har anammat stora delar av regeringens politik och att det inte skulle spela någon större roll. Situationen i omvärlden utgör en betydligt större risk, menade Kennemar, som förstås måste göra en opartisk bedömning som analytiker.
Ute i Europa pågår en oroväckande fragmentisering av marknaderna. Räntorna ligger mycket olika i EU:s länder. I Kina förekommer också signaler om att man måste minska (!) tillväxten ner till 7-7,5 procent för att den helt enkelt kostar för mycket av miljöproblem.
Tillväxtsiffror av det slaget sätter onekligen saker och ting i sitt perspektiv.
I vårt närområde har de baltiska staterna gjort en imponerande återhämtning, och även Polen går mycket bra. Baltikum är tre små länder, men Polen har närmare 40 miljoner invånare och är en viktig ekonomi i Blekinges absoluta närområde.
Regiondirektör Anna-Lena Cederström menade, att vi måste få regeringen att förstå att tillväxtpotentialen ligger i östlig riktning. Samt att den inte bara är till glädje för oss i det här hörnet av landet, utan för hela Sverige.
Sen är det ju det här med befolkningsutvecklingen. Den är inte bra. Vare sig i Blekinge eller någon annanstans heller. Numera bor 85 procent av Sveriges befolkning på 1,3 procent av landets yta, enligt Cederström.
Ursäkta, men är det riktigt klokt?