1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Ändringar i valsystemet

Nyheter • Publicerad 19 januari 2013

Efter valet kunde vi konstatera att det svenska valsystemet inte blev proportionellt. S och M fick fyra mandat för mycket i riksdagen. Antalet utjämningsmandat var inte tillräckligt för att klara av denna viktiga princip. När spärren är passerad ska varje mandat kosta lika många röster. Med allt fler partier blir det svårt att klara detta i framtiden.

Nu finns förslag till förändringar som tidigast kan träda i kraft 2018: ett vunnet mandat i en valkrets kan återföras till ett annat parti för att åstadkomma proportionalitet. Dessutom föreslås en ändring av den första dividenden från 1,4 till 1,2 för att förbättra mindre partiers representation i valkretsen.

När det gäller landstings- och kommunvalen förelås några förändringar. Landsting och kommuner får själva bestämma om de ska ha flera valkretsar. Idag är det obligatoriskt i landsting och stora kommuner.

Väljs flera valkretsar blir det återföring av mandat på samma sätt som i riksdagsvalet. Vid flera valkretsar blir det en småpartispärr på 3 procent och i övriga kommuner 2 procent. Även i dessa val blir den första divisorn 1,2.

Vad skulle detta betyda i Blekinge baserat på 2010 års valresultat? I Landstinget Blekinge skulle M och V vinna ett mandat vardera på bekostnad av S och SD. I Karlskrona skulle M vinna två mandat på bekostnad av C och KD. Karlshamn skulle bli av med två partier. Varken KD eller K (Kommunistiska Partiet) klarade treprocentsspärren 2010 och skulle bli av med ett mandat vardera. Dessa skulle C och V ta hem istället.

I väntan ändringar anser jag att landstinget ska föreslå länsstyrelsen att 2014 endast ha två valkretsar, västra och östra Blekinge. Så säkerställs proportionaliteten bättre. Det kan göras utan ändringar av vallagen. Landstinget Kronoberg har redan gjort detta.

Ett mycket bra förslag från kommittén som ska kunna genomföras redan 2014 är ”samtycke till kandidatur”. Endast den som senast fredagen före valet skriftligt samtyckt till kandidatur ska kunna utses till ledamot eller ersättare. För närvarande har ledamöter valts in genom att någon skrivit ett namn för ett parti och sedan har de blivit invalda utan att de själva tagit ställning för detta parti.

Frågor som återstår för 2011 års vallagskommitté är bl.a. e-val dvs. att vi ska kunna rösta elektroniskt. Denna fråga är inte bara teknik. Röstning via datorn hemma riskerar att folk i högre utsträckning blir utsatta för påtryckning. E-röstning i vallokal däremot skulle kunna skydda bättre mot otillbörlig påverkan.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.