1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Ambulanserna måste skötas!

KOMMENTAR || Många ambulanser visar upp brister i sina fordon i jämförelse med andra utryckningsfordon. Det kunde vi höra om igår.
Nyheter • Publicerad 7 januari 2013

Det är oftare fel på bromssystemen och kommunikation, alltså strålkastare, signalanordning och varningstrianglar, enligt en rapport från Riksrevisionen.

I rapporten har de 21 landstingen dessutom fått frågor om de upplever att tillgänglighetsmålen för ambulanserna har uppnåtts under 2011. 11 av 21 landsting upplever att målen har helt har nåtts, eller delvis nåtts. (Bara 4 av 11 tyckte att målen helt hade nåtts.)

Bristerna i tillgången på ambulanser är en realitet i hela landet - helt eller delvis. Eftersom fordonen är så få, används de förstås intensivt och kan inte ställas undan lika ofta på reparation - vilket skulle behövas för översyn av teknisk utrustning.

Möjligheterna till vård i ambulans har blivit så mycket bättre, kraven har ökat och då ökar förstås kraven också på att den tekniska utrustningen ska fungera.

Ett annat problem är att ambulanserna används som liggande sjuktransporter - alltså transporter där patienten måste ligga ned men inte ha vård under resan. Det känner vi väl igen från vårt eget landsting!

Om ett landsting utlovar avancerad vård i sina bilar, ska det löftet hållas. Inte undra på att anmälningarna till Socialstyrelsen ökar, när ambulanserna inte uppfyller de krav som man bör kunna ställa som patient. Ambulanserna måste, som oumbärlig del i vårdens frontlinje, naturligtvis skötas!

Sylvia Asklöf Fortell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.