1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Allt beror på perspektiv

LEDARE || Det är tydligt var Socialdemokraterna lägger sitt fokus i EU-valrörelsen: Att utmåla EU som ett "högerprojekt" och skrämma folk att rösta i parlamentsvalet.
Nyheter • Publicerad 9 maj 2014

SSU har till och med lanserat en speciell valkampanj på temat: Kapitalet styr EU, om man inte röstar så överlåter man Europa åt leda marknadskrafter. Vilket för övrigt går ungefär i linje med Vänsterpartiets uppfattning.

När Stefan Löfven besökte Karlskrona och Klaipedaplatsen igår var budskapet detta: Högerkrafterna har fått styra EU för länge. Demokratins ska styra, inte marknaden.

Och ja, det är klart, att om man har uppfattningen att allt höger om mittstrecket i svensk politik är "högerkrafter", då är det klart att bilden blir därefter.

Bilden Socialdemokraterna målar upp är att "högerfalangen" är i massivt övertag i parlamentet. Det är helt enkelt inte sant. Halva parlamentet utgörs av socialdemokrater och vänsterpartier, de gröna och liberalerna.

Andra hälften utgör "högerpartier" i mycket skiftande nyanser, från svenska moderater och kristdemokrater (i ett EU-sammanhang närmast att betrakta som liberala) till de idiotradikala främlingsfientliga krafterna.

Detta är knappast en monolit grupp, lika lite som socialdemokraterna kan buntas i hop med de kommunister som faktiskt sitter på andra flanken. Parlamentarikerna röstar dessutom mycket självständigt. Därför blir Socialdemokraternas bild av hur det ser ut i Bryssel överdriven.

Den andra käpphästen i den socialdemokratiska EU-kampanjen utgörs av att löntagarna spelas ut mot varandra på en osolidarisk arbetsmarknad. Vi ska ordna socialdemokratisk majoritet i Bryssel så vi får rätt regler i EU, säger han. Rätt regler?

Det är stor risk för att det Löfven betraktar som "rätt regler" istället betraktas som protektionism av de löntagare i andra länder som vill komma hit för att arbeta. Vem vill Löfven vara solidarisk med, egentligen? Marita Ulvskog fick samma fråga i radio häromdagen. Hon hade svårt att svara på den frågan.

Men en sak måste man ge Stefan Löfven rätt i.

Om inte var och en av oss går och röstar, finns det risk för att det som skulle ha varit vår röst ockuperas av typer som vi inte vill se mer av i parlamentet.

Nämligen de extrema strömningar som helst vill upplösa unionen. Därför har han också rätt i uppmaningen: Gå och rösta till EU-parlamentet!

Sylvia Asklöf Fortell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.