1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Alliansen sätter agendan

Nyheter • Publicerad 6 oktober 2007

Finansminister Anders Borg (m) kallade i går socialdemokraternas skuggbudget för överbudsbudget.

Ja, och som sådan kommer det att sluta med en enorm skattebang för svenska folket, om (s) skulle återvinna makten 2010. Nyckelmening i budgettexten är nämligen "Vi vill satsa x miljoner/miljarder kronor mer än regeringen på detta område".

(S) har uppenbarligen inte lärt sig ett dugg av det förlorade valet.

Jo, en sak: Pär Nuder ville inte gärna nämna ordet skattehöjning på presskonferensen i går. Pär Nuder och Mona Sahlin har till och med som utgångspunkt när de skriver på DN debatt, att man ska sänka skatten för pensionärerna. Det är en intressant förflyttning av perspektivet, otänkbar för några år sedan. Intressant är också, att både socialdemokraterna och miljöpartiet accepterar jobbavdraget. Alliansen sätter äntligen agendan!

Men vilket annan metod, om inte skattehöjningar, som ska användas för att klara finansieringen av pengaregnet i denna glädjeskuggbudget, det är höljt i dunkel.

Jo, Blekinges invånare kan notera, att försvaret används som kassako. Enligt Ekot vill socialdemokraterna skära ner tre miljarder kronor mer (!) på försvaret än regeringen 2009 och 4,5 miljarder mer 2010. Med tanke på den senaste tidens kritik mot alliansregeringens försvarsbudgetförslag, blir ett sådant besked synnerligen klargörande. (S) har till och med velat framställa sig som något av försvarskramare. I detta perspektiv blir den debatten rent nonsens.

(S) vill, bland alla utgiftsposter, återinföra plus-jobben. Socialdemokraterna ser på människorna med plus-jobb som sina egna. Härom veckan uppdagades det exempelvis i Kalmar, att (s) kommenderat in ovetande plusjobbare vid parkförvaltningen som lämplig fond vid en presskonferens i samband med att regeringens budget lades. Det ansågs väl att det skulle göra sig bra med gula reflexvästar på bilden i tidningen.

Och så säger (s) i sin skuggbudget givetvis nej till alla de viktiga strukturreformer som alliansregeringen genomfört, eller kommer att genomföra under mandatperioden. Nej till borttagande av fastighetsskatten - återinför det gamla systemet. Nej till avskaffad förmögenhetsskatt - trots att det kommer resultera i att viktigt kapital försvinner utomlands. Nej till avskaffande av apoteksmonopolet. Och så vidare.

Man kan också notera, att oppositionen har inte arbetat fram en gemensam budget. Vänsterpartiet presenterade sin budgetmotion redan i torsdags. Är man något konspiratoriskt lagd skulle man kunna ana att det inte är en slump.

Den som hörde Peter Eriksson (mp) och Lars Ohly (s) debattera för någon vecka sedan i radio, fick intrycket av att istapparna hängde ganska tätt i radiostudion. Hur de tillsammans ska kunna bygga något vettigt regeringsalternativ, det är också höljt i dunkel.

Liksom med så mycket annat vad gäller socialdemokraterna dessa dagar.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.