1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Alla gör vi fel ibland...

Nyheter • Publicerad 20 januari 2007

Att trampa i klaveret. Att göra bort sig. Att dabba sig.

Kärt barn har många namn, eller särskilt kärt är det kanske inte, men nog har detta förargliga att göra ett misstag många namn.

Det har också sättet att be om ursäkt. Det senaste är väl att göra en pudel, eller i alla fall en halv. Det brukar politiker få göra, men då krävs det riktigt stora misstag.

De flesta missar, om de är mindre och inte ställer till någon större oreda, passerar oftast obemärkta. Bättre att låtsas som det inte hänt, än att ta upp det en gång till. Då kanske fler uppmärksammar att man gjort ett misstag, än de som upptäckte det första gången...

Först ska man ta sig själv som exempel. När jag funderar på misstag i det närmast förflutna måste jag erkänna en tabbe. När jag kopierade ett stycke ur en lagtext, så missade jag det lilla ordet även. Nu var det verkligen ingen större oreda det ställde till med, men jag efterlyste just det ordet i min text. Vänliga läsare gjorde sig omaket att kolla lagtexten och påpekade mitt misstag, vilket jag naturligtvis tackar för.

Nå, flera små missar? Ja, det trevliga programmet Sydnytt skulle beskriva de politiska turerna i Karlshamns fullmäktige, och lyckades placera folkpartisten Rolf Tholéns namnskylt på socialdemokraternas Sven-Åke Svensson och tvärt om. Men inte hände det några större katastrofer för det. Möjligen kände sig de båda koalitionsbröderna något kluvna. Vem är jag egentligen?

Socialdemokraterna ville prata arbetsmarknad och tog med sig länsarbetsdirektör Ing-Britt Wahlsten och biträdande Christer Kihlström på presskonferensen. Inte nog med det, Wahlstens namn stod överst på inbjudan. Jag antar att socialdemokraterna inte hade tänkt två gånger och tjänstemännen (förmodat opolitiska) var ovetande om inbjudans utformning.

Sossarna är så vana att spela första fiolen, att de inte tänkte på att det hade sett snyggare ut, om partiet stått som inbjudare, och tjänstemännen hade fått en mera neutral framtoning.

KU-ordförande Berit Andnor (s) begärde in alla papper om utrikesminister Carl Bildts optionsaffärer. Det kan hon inte göra. Det är bara utskottet i sin helhet, som kan fatta beslut om sådana åtgärder. Men hon är ju nyÉ

Våra kolleger i branschen kan också dabba sig. Då riskerar man hamna i publikationer av typen "Pressgrodor". Jag har en kandidat från den här veckan. Svenska Dagbladet skrev häromdagen om en mutskandal i tyska Volkswagen, där företaget sägs ha mutat verkstadsklubben och dess ordförande med 18 miljoner kronor, som gått till ordförandens älskarinna, sexfester för klubbstyrelsen och annat smått och gott. Personalchefen står nu åtalad för "otrohet mot huvudman".

Hade man förhållanden även inom koncernledningen?

Inga-Lena Fischer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.