1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Äldrevården på tapeten

Nyheter • Publicerad 1 september 2006

Den så kallade vårdskandalen på Mariegården i Karlshamn har än en gång satt fokus på hur vi tar hand om våra äldre, och då särskilt institutionsvården. Utan att döma i den inflammerade diskussionen kring Mariegården, kan man ändå konstatera att våra äldre

ibland kan må dåligt, samtidigt som personalen arbetar hårt och kanske också är underbemannad.

En sak vet vi dock. När man får plats på en institution, kan man inte klara sig själv. Vi vet också att personalen som jobbar på dessa institutioner oftast gör ett gott jobb under pressade omständigheter. Det är inte alltid lätt att vara sitt soligaste jag om man har att göra med förvirrade och kanske agg

ressiva människor. Samtidigt måste alltid enskilda personers integritet och värdighet respekteras. Vi får väl avvakta länsstyrelsens yttrande innan vi får full klarhet. Många frågor är dock fortfarande obesvarade.

Särskilt svårt är det att ta hand om dementa personer. Det kräver stora kunskaper hos personalen om sjukdomens karaktär och utveckling, och det krävs mycken forskning. Därför är det väldigt viktigt att helhjärtat satsa på fortbildning av omsorgspersonalen.

Vad vi vet i dag är att tidig upptäckt är det allra viktigaste för att bromsa sjukdomens förlopp. Som av en tillfällighet var äldres hälsa och demensvård på tapeten både hos centern i Karlskrona och på fullmäktigemötet.

Centern presenterade ett särsklit äldreprogram i går och där handlar det mycket om ett "ta vara på det friska-tänk". Nästan som en kommentar till diskussionen om Mariegården står det så här i centerns visioner för äldreomsorgen i Karlskrona: "När livet visar sig från sin nedbrytande och mer ovärdiga sida blir det desto viktigare att bemötas med respekt, förståelse och omtanke."

Det gäller att satsa på utbildning av personalen, men centern fokuserar

också på ett nästan ännu svårare problem: ensamheten. Är man ensam tappar man lätt livsgnistan, och centern oroas över att undernäring börjar bli ett stort problem bland våra äldre. Äter man inte tillräckligt, så orkar man inte företa sig något, och så avtar funktion-

erna allt mer i en nedåtgående spiral.

Det är så sant som det är sagt: människan är människans gamman. Utan kontakt med andra kan man inte tala om livskvalitet. Och centern säger som resten av partierna i alliansen: köerna måste kortas. Då känns det lite kons

tigt att socialdemokraterna talar om att skapa 125 nya platser i kommunen, när de lyckats gå 70 platser back under den här mandatperioden, och som planerna ligger för perioden 2007-2009 står man fortfarande och stampar på minus 70 platser. Märkligt.

Även i fullmäktige var demensvård-

en på dagordningen. Moderaternas Karin Brunsberg hade i november förra året lämnat in en motion, där hon ville att äldrenämnden ska utveckla och förbättra möjligheterna för demensvården, där de anhörigas behov beaktas. Hon ville också att samverkan mellan kommunen och landstinget ska öka.

Det här är ett gränsland mellan vårdgivare och kommun, där det kan bli problem, men medvetenheten har ökat. Därför kunde man misstänka att vänstermajoriteten i fullmäktige skulle anse motionen besvarad. En glad och något förvånad Karin Brunsberg kunde dock konstatera att hennes motion bifölls. Undrens tid är inte förbi.

Inga-Lena Fischer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.