Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Xbox- och Playstationchefer risar Activision

De båda mäktiga Xbox- respektive Playstationcheferna Phil Spencer och Jim Ryan är kritiska till kulturen på Activision Blizzard. Spencer säger till de anställda att man nu ska se över samarbetet med bolaget.
Spel • Publicerad 19 november 2021
Problemen fortsätter för Activision Blizzard.
Problemen fortsätter för Activision Blizzard.Foto: Jae C. Hong/AP/TT

Xboxchefen Phil Spencer skriver i ett mejl till de anställda att han är "störd och djupt oroad över de fruktansvärda händelserna" på den amerikanska speljätten Activision Blizzard.

Enligt Bloomberg kommer Xbox nu att utvärdera sin relation med bolaget, som ligger bakom storspel som "Call of duty" och "World of warcraft".

Annons

Playstationchefen Jim Ryan är även han kritisk till Activision, och skriver till sina anställda att bolaget inte gjort tillräckligt för att komma till bukt med den djupt rotade kulturen av missförhållanden och trakasserier.

Mörkade våldtäktsanklagelser

De båda chefernas uttalanden kommer sedan tidningen Wall Street Journal avslöjat nya detaljer kring att Activision Blizzards vd Bobby Kotick ska ha försökt att tysta ned uppgifter om att en tidigare anställd uppgett att hon våldtagits vid flera tillfällen av en chef i samband med olika företagsfester.

Activision Blizzard har dragits med kraftiga problem under året. Bolaget har stämts av delstaten Kalifornien sedan en lång utredning lyft fram missförhållanden som sexuella trakasserier, diskriminering och ojämställd lönesättning.

Lång rad problem

Dessutom har aktiekursen dalat, kommande spelen "Overwatch 2" och "Diablo 4" har försenats och fler än 500 anställda vid företaget har skrivit på ett upprop för att tvinga bort Kotick från vd-posten.

Dessutom har det framkommit att Blizzardchefen Jen Oneal haft en lägre lön än sin manliga motsvarighet Mike Ybarra, och att hon erbjöds lika lön först efter att hon lämnat in sin avskedsansökan.

Fakta: Activision Blizzard

Amerikanska speljätten Activision Blizzard har nästan 10 000 anställda.

Bolaget består av tre större segment. Det rör sig om Activision – som utvecklar "Call of duty", Blizzard – som bland annat gör "World of warcraft", samt svenskgrundade King – som gör mobilspelet "Candy crush".

Huvudkontoret finns i Santa Monica i Kalifornien. Bolaget har också kontor i Irvine i samma delstat, i New York, Wisconsin, London, Barcelona och Stockholm.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons