Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Will Smith får göra allt utom att rösta

Skådespelaren Will Smith lämnar Oscarsakademin, rapporterar branschtidningen . Men det enda han förlorar – så här långt – är rätten att rösta fram nya Oscarsvinnare.
Film • Publicerad 2 april 2022
Will Smith fick ta emot en Oscar bara halvtimmen efter det att han slagit till Chris Rock på samma scen. Bild från Oscarsgalan natten mot i måndags.
Will Smith fick ta emot en Oscar bara halvtimmen efter det att han slagit till Chris Rock på samma scen. Bild från Oscarsgalan natten mot i måndags.Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Enligt branschtidningen får skådespelaren fortfarande behålla sin Oscarsstatyett och kan även i fortsättningen både nominera kandidater och gå på Oscarsakademins galor.

Oscarsakademin kan dock besluta om fler disciplinära straff än den indragna rätten att rösta, enligt Variety.

Annons

Smith riskerade att bli avstängd från akademin efter det att han slagit till komikern Chris Rock på scenen under Oscarsgalan. Smith säger i ett uttalande att hans handlingar var "chockerande, smärtsamma och oförlåtliga" och att han accepterar alla påföljder från akademin.

"Jag svek"

"Listan över de som jag har sårat är lång och inkluderar Chris, hans familj, många av mina nära och kära, alla närvarande och en global publik", säger Smith. "Jag svek akademiens förtroende. Jag berövade andra nominerade och vinnare möjligheten att fira och bli hyllade för sitt extraordinära arbete. Jag är förkrossad", fortsätter han.

Under prisutdelningen gick Smith upp på scenen och slog till Rock efter det att denne skämtat på Smiths hustru Jada Pinkett Smiths bekostnad.

Oscarsakademin sade senare att man hade bett Smith att lämna galan men att han hade vägrat. Det finns även uppgifter om att man inte alls bad Smith att lämna. I vilket fall var han kvar och en halvtimma senare belönades Smith med en Oscar för bästa manliga huvudroll för sin roll i "King Richard".

Pressade döttrar

I ett känslosamt tacktal verkade Smith försöka motivera sina handlingar genom att säga att hans utbrott var resultatet av samma skyddsinstinkter som fick hans karaktär i filmen, Richard Williams, att pressa sina döttrar, Venus och Serena Williams, att lyckas i tennisens värld.

Dagen efter galan bad Smith till slut om ursäkt till Rock.

I onsdags sade Oscarsakademin att man inlett en disciplinär utredning av Smiths agerande med motiveringen att han brutit mot akademiens uppförandekod, bland annat kring punkter om "olämplig fysisk kontakt" och "hotfullt beteende".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons