Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

von Platen: Därför får Filminstitutets vd lämna

Beslutet att sparka Filminstitutets vd Anette Novak har "vuxit fram under en längre tid".
"Det är helt och hållet en fråga om ledarskap", säger styrelseordföranden Gunilla von Platen till TT.
Film • Publicerad 19 september 2023
Affärskvinnan Gunilla von Platen är styrelseordförande för Svenska filminstitutet. Hon meddelar att en enig styrelse beslutat om av avsätta vd Anette Novak. Arkicbild.
Affärskvinnan Gunilla von Platen är styrelseordförande för Svenska filminstitutet. Hon meddelar att en enig styrelse beslutat om av avsätta vd Anette Novak. Arkicbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Måndagens besked överraskade också den svenska filmbranschen. Gunilla von Platen vill inte ställa upp på en telefonintervju om orsaken till att Novak får gå utan svarar TT via mail:

"I det här läget är det min absoluta prioritet att möta personalen på Filminstitutet. De ska givetvis få information direkt från mig och inte via media."

"Vill ge lugn"

Annons

von Platen har varit styrelseordförande på Svenska filminstitutet sedan 1 mars 2023. Hon säger att beslutet att avsätta Anette Novak kommer från en enig styrelse och är något som vuxit fram under en längre tid, samt att man nu vill "ge verksamheten lugn och ro att fortsätta sitt viktiga arbete".

Gunilla von Platen säger att styrelsen har gjort en samlad bedömning som ligger till grund för beslutet.

"Svensk film står inför stora utmaningar och de möts bäst genom ett nytt ledarskap. Vi arbetar nu med att ta fram en kravprofil för ny vd och ser fram emot att sätta igång en rekryteringsprocess."

"Rimlig tid"

Anette Novak får lämna efter att bara ha suttit på sin post sedan april 2022.

"Anette Novak har varit vd i ett och ett halvt år. Det är rimlig tid för att en styrelse ska kunna avgöra vad som behövs framöver."

Men vd-bytet innebär inte att Filminstitutet ska ändra sin inriktning på verksamheten.

"Det är helt och hållet en fråga om ledarskap. Jag är oerhört imponerad av det arbete som bedrivs inom Filminstitutet och av den höga kompetens som finns hos personalen."

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons