Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Vera Vitali: Tar ett steg tillbaka i kriser

I tv-serien "White wall" tvingas rollfigurerna hantera ett okänt hot, och filmen "Orca" följer isolerade människor.
Dubbelaktuella Vera Vitali jämför produktionerna med en högst aktuell kris.
Tv • Publicerad 18 september 2020
Vera Vitali spelar geologen Helen i SVT-serien "White wall". Pressbild.
Vera Vitali spelar geologen Helen i SVT-serien "White wall". Pressbild.Foto: Alvi Pakarinen/SVT
Vera Vitali har en av huvudrollerna i "White wall". "Jag tycker att den har så många nivåer, den handlar om relationer, kärnkraftsavfall och hur vi människor förhåller oss till det okända", säger Vera Vitali. Arkivbild.
Vera Vitali har en av huvudrollerna i "White wall". "Jag tycker att den har så många nivåer, den handlar om relationer, kärnkraftsavfall och hur vi människor förhåller oss till det okända", säger Vera Vitali. Arkivbild.Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
Vera Vitali är aktuell som geologen Helen i SVT:s "White Wall". Hon spelar dessutom en av rollerna i filmen "Orca". Arkivbild.
Vera Vitali är aktuell som geologen Helen i SVT:s "White Wall". Hon spelar dessutom en av rollerna i filmen "Orca". Arkivbild.Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

För att spela in gruvscenerna i "White wall" åkte Vera Vitali och resten av rollbesättningen bil i ungefär 25 minuter, 700 meter under jorden. Den nya SVT-serien handlar om en slutgiltig kärnavfallsförvaring i norra Sverige, där en oförklarlig explosion tar livet av flera arbetare. Ett mystiskt vitt föremål visar sig – och påverkar samtliga som är i kontakt med det.

– Det handlar om hur vi reagerar på det okända, och vad det gör med oss, säger Vera Vitali.

"Vi behöver varandra"

Annons

Parallellt med gruvdramatiken har Vera Vitalis rollfigur, geologen Helen, en komplicerad relation till kollegan Lars, som spelas av Aksel Hennie. Det vita materialet påverkar rollfigurerna olika, delvis baserat på deras olika yrkesroller.

– De är drivna personer båda två, de älskar sina jobb. När det här okända föremålet framträder tar de olika vägar. Lars blir rationell, medan Helen vill avvakta och undersöka från ett annat håll. Föremålet påverkar hennes son positivt, det blir mer av en kraft, säger Vera Vitali.

Hon drar paralleller till ett aktuellt, osynligt hot just nu: coronapandemin.

– Vissa blir superrationella, andra drar täcket över huvudet eller bara kollar på Netflix och stänger av allting utifrån. En del vill lösa problemet, förstå allt och kolla på alla nyheter. Det är intressant hur personlighetsdragen kommer fram, och hur vi behöver varandra. Jag och mina nära har olika strategier, och på något sätt behöver vi ha en dialog med varandra för att fylla i varandras brister, säger Vera Vitali.

Blir inte hysterisk

Den 38-åriga skådespelaren är även aktuell i Josephine Bornebuschs kommande film "Orca", som handlar om relationer och social distansering. Där spelar hon en influerare, som lever isolerad och håller kontakt med sina nära på distans. Någonting oväntat händer, som gör att rollfiguren måste rannsaka sig själv och ifrågasätta vad hon håller på med.

– "Orca" tar upp den problematiken med ensamheten, om man inte har människor omkring sig blir man ganska utsatt.

TT: Hur reagerar du själv i krissituationer?

– Det beror verkligen på vad det är för krissituation. Den osynliga faran har man ingen manual för hur man ska reagera på. I andra situationer kan jag få ett lugn i mig. Genom åren har jag lärt mig att inte bli hysterisk. Att ta ett steg tillbaka är nog det smartaste i krissituationer.

"White wall" har premiär den 20 september på SVT. "Orca" har premiär på bio den 30 oktober.

Fakta: Vera Vitali

Vera Vitali är född 1981 i Stockholm.

Hon är uppvuxen i en filmfamilj, och hennes far Leon Vitali arbetade i London som Stanley Kubricks produktionsassistent. Hennes mamma Kersti Vitali har arbetat som kostymör på en rad stora svenska filmer.

Vera Vitali filmdebuterade 2008 i Ruben Östlunds "De ofrivilliga". Genombrottet kom 2012 i SVT:s miniserie "Hinsehäxan". Vera Vitali har bland medverkat i "Monica Z", "Bonusfamiljen" och "X & Y". Nu är hon aktuell i SVT:serien "White wall" och filmen "Orca".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons