Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Världsarv i Kiev och Lviv kan listas som hotade

Sofiakatedralen i Kiev och den historiska stadskärnan i Lviv i västra Ukraina borde ingå i Unescos lista över hotade världsarv, säger Lazare Eloundou, chef över världsarvsprogrammet inom FN-organet.
Ukraina • Publicerad 5 september 2023
Sofiakatedralen i Kiev borde läggs till listan över hotade världsarv, enligt Unesco. Arkivbild.
Sofiakatedralen i Kiev borde läggs till listan över hotade världsarv, enligt Unesco. Arkivbild.Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

– Dessa platser är hotade av ödeläggelse. Det har förekommit attacker mot buffertzonerna kring dessa platser och vi vet inte vad som kommer att hända i framtiden, säger han.

Världsarvskommittén kommer "sannolikt" att fatta beslut om saken när den sammanträder senare i september, enligt Eloundou som säger att platserna "bevisligen är i fara".

Annons

Den ukrainska hamnstaden Odessas centrum finns redan med på listan över hotade världsarv. Flera av stadens byggnader förstördes sent i juli i en rysk attack som av Unesco beskrevs som "skamlös".

Tidigare i juli träffades en annan historisk byggnad i Lviv. Enligt Unesco var det första gången som Ryssland utförde en attack mot ett område som är skyddat av världsarvskonventionen.

Unesco har registrerat omkring 270 skador på kulturellt betydelsefulla platser runt om i Ukraina sedan Ryssland inledde sitt storskaliga invasionskrig den 24 februari 2022.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons