Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Välskrivet och drabbande om utanförskap och identitet

Mariams familj flyttar från Malmö till Stockholm. Den nästan ihjälmobbade flickan blir av misstag tagen för fransk i sin nya skola och kan detta vara en väg till att vara någon? Men lögnerna hopar sig och har ett högt pris.
Bokrecension • Publicerad 20 november 2021
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Sannah Salameh
Sannah SalamehFoto: Julia Lindemalm
Ungdomsroman

100% äkta fejk

Text: Sannah Salameh

Förlag: Rabén & Sjögren

Ålder: Från 12 år

Från botten till toppen i högstadiets brutala hierarki, den resan gör Mariam och tillbaka igen. Hon var mobbad i sin gamla skola i Malmö och skulle göra vad som helst för att detta inte ska upprepa sig i Stockholm. På väg till den första skoldagen måste hon tänka ut ett sätt att överleva:

”Det får inte bli så igen. Fast det kanske är oundvikligt. Det var ju inte som om hon valde att bli mobbad på skolan i Malmö. Och hon är ju en tjock, ful svartskalle, vilket Kristian och Danne påmint henne om varenda dag sen mellanstadiet. Det är kanske hennes öde. Några mobbar, andra blir mobbade. Grejen är bara att hon inte skulle överleva en gång till. Hon måste komma på en lösning så att det aldrig händer igen. Måste, måste, måste.”

”Det är en drabbande och välskriven berättelse om utanförskap, identitet och självförakt och om lögnerna är värda för att slippa bli bespottad. Ja, stundvis är det värt det.”
Annons

Den oväntade, högst vanskliga, lösningen kommer redan vid uppropet, den nya klassföreståndaren uttalar hennes namn lite fel och undrar om hon är fransk. Vips har hon av bara farten svarat ja och nu börjar hon få slita för att bli en världsvan fullblodsfransyska och det visar sig vara väldigt svårt och arbetsamt. Men mystisk och populär blir hon, fast lögnerna snärjer sig som ormar omkring henne. Skolresultaten sjunker, hon måste ju läsa på om Frankrike hela tiden och inte blir det lättare när det visar sig att skolresan ska gå till Paris… Vad bra, tycker elever och lärare, du kan ju guida och hjälpa till med språket, Mariam! Och det går ju sådär när hon råkar beställa in massor av vin till maten. Tur att man som läsare får skratta lite också, för Mariam kan för det mesta hålla sig för skratt.

Det är en drabbande och välskriven berättelse om utanförskap, identitet och självförakt och om lögnerna är värda för att slippa bli bespottad. Ja, stundvis är det värt det. Mariam får smaka på popularitetens sötma, och det är nog för första gången i hennes liv. Men hur långt kan man driva en lögn och hur ska hon orka? Och kommer det att hålla i längden?

Ja, det är bitvis med en klump i magen som man läser boken. Fast mörkret lyses även upp av en dråplig humor. Det är en genomskådande berättelse som avslöjar åtskilligt om mobbningens och mobbarnas natur.

Fakta

Sannah Salameh

Sannah Salameh är född 1983 och har varit programledare för ”Bolibompa” i Barnkanalen. Hon är även utbildad vid Kungliga konsthögskolan. ”100% äkta fejk” är hennes skönlitterära debut.

Sannah Salameh "100% äkta fejk"
Sannah Salameh "100% äkta fejk"
Eva WahlströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons