USA:s HD prövar tvist om Warhol-verk
Upphovsrättstvisten som domstolens nio domare ska ta ställning till härrör från ett svartvitt foto av artisten Prince taget av kändisfotografen Lynn Goldsmith 1981.
1984 bad tidningen Vanity Fair konstnären Andy Warhol att skapa en bild till en artikel om Prince. Warhol använde då Goldsmiths fotografi för ett silkscreentryck i den stil han gjort sig känd för med sina porträtt av bland andra Marilyn Monroe, och Goldsmith fick kredd och 400 dollar i ersättning för engångsbruk av fotot.
Hävdar kränkt upphovsrätt
Efter att Prince dog 2016 licensierade en Warhol-stiftelse en annan bild av musikern skapad av Warhol utifrån Goldsmiths foto till Vanity Fair-utgivaren Conde Nast, som betalade stiftelsen en licensavgift på 10 250 dollar. Goldsmith fick ingenting och hävdar att hennes upphovsrätt på originalbilden har kränkts.
Stiftelsen hävdar å sin sida att Warhols bild var ett originalverk som tillförts en ny innebörd och att den därför har rätten på sin sida enligt amerikansk upphovsrättslag. Goldsmiths advokat Lisa Blatt håller dock inte med utan menar att Warhol fick använda bilden 1984 eftersom Goldsmith fick ersättning och kredd.
Konsekvenser för konsten
Roman Martinez, som företräder Warhols stiftelse, menar att domen kan få långtgående konsekvenser för USA:s upphovsrättslagstiftning och konstvärlden.
– Det skulle göra det olagligt för konstnärer, museer, gallerier och samlare, att visa, göra försäljningsvinster från, kanske till och med att inneha en betydande mängd verk. Det skulle också hämma skapandet av ny konst, sade Martinez.
Högsta domstolen väntas meddela sitt avgörande i målet senast den 30 juni.