Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Unesco backar – Venedig listas inte som hotat

Venedig kommer inte att föras upp på listan över hotade världsarv, meddelar FN-organet Unesco. Men oron är fortsatt betydande över den italienska turistmagnetens "stora utmaningar".
Italien • Publicerad fredag 02:29
Miljontals turister söker sig varje år till Venedig. Arkivbild.
Miljontals turister söker sig varje år till Venedig. Arkivbild.Foto: Luca Bruno/AP/TT

Beskedet kom efter världsarvskommitténs årsmöte i Riyad i Saudiarabien. Mycket arbete måste fortfarande göras för att undvika oåterkalleliga skador på Venedig.

"Ytterligare framsteg krävs", skriver kommittén i ett uttalande och tillägger att en ny kontroll kommer att göras nästa sommar.

Annons

"Skyddet av detta världsarv måste förbli en prioritet för hela det internationella samfundet."

Unesco har länge övervägt att klassa Venedig som hotat världsarv. Anledningen är stigande vattennivåer till följd av klimatförändringarna samt miljonturismen.

Italiens kulturminister Gennaro Sangiuliano är glad över att Venedig slipper listningen som hotat världsarv. Det är, enligt ministern, "en stor seger för Italien och det sunda förnuftet".

Venedigs styre sade i veckan ja till att införa en avgift på fem euro för dagsturister. Det ska ha bidragit till Unescos bedömning, uppger en diplomatkälla för AFP.

För två år sedan förbjöds kryssningsfartyg att lägga till i Venedig. Utöver att bidra till turismen orsakar de jättelika fartygen skador på både ekosystemet och stadens grund.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons