Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Tv-recension: Standardskräck i moderna kläder

Skräckserien "American horror stories" jobbar hårt för att vara cool och modern, men den är inte finurlig nog för att skrämmas.
Tv-recension: • Publicerad 8 september 2021
Scarlett (Sierra McCormick) hittar en kvarglömd BDSM-dräkt från originalserien. Pressbild.
Scarlett (Sierra McCormick) hittar en kvarglömd BDSM-dräkt från originalserien. Pressbild.Foto: Disney Plus
Scarlett (Sierra McCormick) flyttar in i ett hus med blodig historia i "American horror stories". Pressbild.
Scarlett (Sierra McCormick) flyttar in i ett hus med blodig historia i "American horror stories". Pressbild.Foto: Disney Plus

"American horror stories" är en spinoff till långköraren "American horror story" i form av en antologi med fristående avsnitt. Handlingen hämtar stoff från både skräckgenren i stort och händelser i originalserien.

Inledningen är ett dubbelavsnitt som utspelas i det läbbiga mordhuset i Los Angeles som huserade originalseriens första säsong. Makarna Michael och Troy har köpt kåken, väl medvetna om dess blodiga historia, och nu planerar de att renovera om det till ett bed-and-breakfast för mordturister. Men både hus och äktenskap knakar i fogarna, och när deras truliga tonårsdotter hittar en kvarglömd BDSM-dräkt i en garderob går det åt helvete på riktigt.

Annons

I nästa historia råkar ett gäng kåta tonåringar illa ut när en gammal kultskräckfilm framkallar mordraseri hos publiken. Mer än så har inte funnits tillgängligt för recensenter. Det är möjligt att serien tar sig i de följande avsnitten, men de tre första är inte särskilt spännande.

"American horror story" har tio år på nacken nu och Ryan Murphy och Brad Falchuks succégrepp att blanda blodsprutande skräck med humor och erotik känns inte riktigt lika nytt och fräckt längre. Den här sortens självmedvetna metarysare är också ganska sliten. Visst är det kul med nostalgi, nördiga referenser och kärleksförklaringar till genren – men ironi är samtidigt ett dåligt substitut för en spännande handling. Korta tv-noveller måste vara finurligare än så här för att gripa tag.

Serien jobbar också väldigt hårt för att vara modern och relevant. Handlingen är späckad med samtidsmarkörer. Men allt det där känns mest som garnityr över ett gäng gamla standardnummer. Ta bort influerare, ASMR, 4chan, liveströmning och sexpositivism och du har några hyfsade avsnitt av "Tales from the crypt" fast i lyxig 4k-upplösning.

Inget fel med det egentligen, men det behövs mer än så för att kittla.

Fakta: American horror stories

Genre: Skräck

Premiär: 8 september 2021 på Disney Plus

I rollerna: Sierra McCormick, Matt Bomer, Rhenzy Feliz med flera

Regi: Loni Peristere, Manny Coto, Liz Friedlander med flera

Antal avsnitt: 7

Betyg: + +

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons