Kultur

Trovärdig ungdomsthriller om styvpappas terror

bokrecension Artikeln publicerades
Mian Lodalen och Maria Ahlsdotter.
Foto: Anna-Lena Ahlström
Mian Lodalen och Maria Ahlsdotter.

Författarna och genusvetarna (med mera) Mian Lodalen och Maria Ahlsdotter vet sannerligen vad de talar om när de skildrar unga som far illa. Här har de också med gastkramande bravur skrivit något av en sociologisk thriller, tycker recensenten Eva Wahlström.

I döden för dig

Ungdomsroman

Text Mian Lodalen och Maria Ahlsdotter

Förlag: Bonnier Carlsen

Det är många unga som lever under hemska förhållanden, den som missat det måste bo under en stubbe. Kanske inte alla har det som Nina och Onni i Mian Lodalen och Maria Ahlsdotters nya roman ”I döden för dig”. Men dessvärre känns den spännande och gripande berättelsen fullt trovärdig och skulle kunna utspela sig där du minst anar.

Det är isande kyla, både bildligt och bokstavligt, där den svältande och frysande Nina ligger och huttrar i sin sovsäck.

Det är mycket som inte står rätt till i Smultronkullen, där huvudpersonerna bor. Nina sover på balkongen terroriserad av sin alkoholiserade styvpappa Janne. Han slår den undergivna kvinnan som är Ninas mamma. Janne bryter ner dem till kropp och själ. Det är isande kyla, både bildligt och bokstavligt, där den svältande och frysande Nina ligger och huttrar i sin sovsäck. I ett litet hål i balkongens betongvägg kan hon småviska med grannpojken och klasskamraten Onni. I skolan skulle Nina aldrig kännas vid honom och riskera att bli samma mobboffer som den dödslängtande Onni, men här är han en liten tröst och smugglar dessutom ut mat till henne.

Kan de kanske bilda en pakt och kämpa mot all den ondska som drabbat dem? Kanske kan de morbida tvillingarna i klassen vara till hjälp, de som är små bleka ondskefulla robotar, korrekta och iskalla. Tvillingarna är sjukt intresserade av döden och avrättningsmetoder, som Nina och Onni kanske kan ha nytta av. För någon måste dö, frågan är bara vem?

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.