Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Tove Ditlevsens liv blir tv-serie

40 år efter hennes död har den danska författaren Tove Ditlevsens självbiografiska Köpenhamnstrilogi väckt nytt intresse både i hemlandet och utomlands. Nu ska författarens stormiga liv också bli en ny tv-serie.
Tv/Litteratur • Publicerad 12 juli 2021
Tove Ditlevsen (1918–1976) debuterade 1939 med diktsamlingen "Pigesind". Nu ska hennes liv bli tv-serie i fyra avsnitt. Arkivbild.
Tove Ditlevsen (1918–1976) debuterade 1939 med diktsamlingen "Pigesind". Nu ska hennes liv bli tv-serie i fyra avsnitt. Arkivbild.Foto: Skånereportage/TT

På engelska har trilogin givits ut av Penguin Classics och fått fina recensioner både i The Guardian och The New York Times. I Sverige kom "Gift" i nyöversättning för ett par år sedan, och i höst ges även trilogins två tidigare böcker, "Barndom" och "Ungdom", ut i ny översättning av Vanja Lantz.

Nu ska romanen "Gift" dramatiseras av May el-Toukhy och Maren Louise Käehne, uppger Danmarks Radio. Duon gjorde tidigare den uppmärksammade filmen "Hjärter dam" om en medelålders kvinna som inleder en sexuell relation med sin 17-årige styvson. Den här gången tar de sig an den danska författaren och enligt Maren Louise Käehne är just "Gift" Ditlevsens viktigaste verk.

Annons

– Det är en extremt osentimental bok, den går rakt på och hårt. Därför passar den så bra för att bli filmatiserad, säger Maren Louise Käehne som beskriver Ditlevsen som "mycket modern" i den splittring som hon upplever som människa.

– Hon vill ha allt: kärlek, frihet, karriär och barn. Men varje gång hon får det är det en brist hos henne som gör att hon dras mot att ödelägga allt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons