1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Timbuktu får Ganneviksstipendiet

Jason "Timbuktu" Diakité är en av årets sex mottagare av Ganneviksstipendiet.
Jason "Timbuktu" Diakité är en av årets mottagare av Ganneviksstipendiet. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
"Jag vet inte om världen någonsin kommer gå tillbaka till vad den var, men jag hoppas vi går vidare till något klokare och mer solidariskt", säger Jason Diakité. Pressbild.
Foto: Christopher Schauz/Bad Taste Empire

Jason "Timbuktu" Diakité behöver knappast en presentation. Vid det här laget har Lundasonen blivit en folkkär artist med en publik långt utanför hiphopens värld.

I år han en av totalt sex mottagare av Ganneviksstipendiet. Ett av de tyngre kulturstipendierna, med en prissumma på 500 000 kronor till var och en av mottagarna. Stipendiet delas varje år ut till nu verksamma konstnärer som har en sådan betydelse att deras verk kommer att framstå som viktiga under en längre tid.

– Jag trodde inte att det var sant när jag fick beskedet. Det kunde inte kommit lägligare, med tanke på att alla mina spelningar ställts in. Och så känns det väldigt ärofyllt och fint att det jag gör har gjort ett avtryck, säger Jason Diakité.

När TT når honom har han precis blivit klar med en poddinspelning. Ett nytt projekt som vuxit fram under coronapandemin, där Jason tillsammans med kändiskocken och nära vännen Marcus Samuelsson diskuterar det världsliga läget.

– Vi kallar den "This moment" och i den diskuterar vi den här monumentalt skiftande tiden vi lever i. Hur livet ser ut nu, och hur det kan tänkas se ut efter pandemin, säger han.

Nytt album på gång

Sex år har passerat sedan ett album signerat Timbuktu släpptes ("För livet till döden", 2014). Men han har knappast legat på latsidan sedan dess. Bland annat har han hunnit släppa den hyllade självbiografin "En droppe midnatt", som senare även blev scenföreställning. Och framförallt – han har blivit pappa.

Till hösten kommer ett nytt album, och i veckan ett första smakprov i form av singeln "AOD", som gästas av Snoh Aalegra. En låt som kom till i samband med föräldraskapet.

– Jag skrev den här låten när min dotter föddes, om känslan av att ha blivit förälder och pappa. För mig är det här en viktig låt som jag vill att min dotter ska kunna se tillbaka på. Att hon ska tänka att "så lät hans röst då", säger han.

Dålig tajming

Tajmingen för en ny låt är inte optimal. I en annan verklighet hade den spelats live på scener runt om i Sverige. Men att vänta ut coronaviruset har inte varit aktuellt.

– Jag kände att jag måste släppa ny musik till mina fans, trots att det inte går att uppträda med den. Det finns inga konserter där ute, och det blir inget OS och fram till nyligen gick det inte att titta på fotboll. Jag kände att jag bara ville skicka ut den, så det händer något.

TT: Hur hanterar du coronakrisen?

– Jag har under våren pendlat mellan total uppgivenhet, där jag har tittat på Folkhälsomyndighetens statistik var femtonde minut, och att hitta kreativa ögonblick där jag skapat för att inte tänka på allt det där som inte blev av.

TT: Och vad gör du i sommar, nu när spelningarna ställts in?

– Nu kommer jag att vara ledig och vara med familjen. Jag skulle väldigt gärna hälsa på mina föräldrar, men det är ju oklart om det blir möjligt. Och så ska jag vara ute i naturen så mycket som möjligt. Den är avgörande för sinnesron och harmonin.

Fakta: Årets Ganneviksstipendiater

Jason ”Timbuktu” Diakité (musik)
Ana Laguna (dans)
Bea Szenfeld (form)
Enno Hallek (bild)
Michal Leszczylowski (film)
Tilde Björfors (teater)
Ganneviksstipendiet delas årligen ut till konstnärer inom bild och form, musik, dans, film och teater. Per Ganneviks stiftelse för kulturella ändamål bildades 2012 av Konstnärsnämnden sedan finansmannen och konstälskaren Per Gannevik hade donerat det mesta av sin kvarlåtenskap till myndigheten. Genom stipendier stöder stiftelsen konstnärer som "kan förväntas ha betydelse för det svenska kulturarvet". Stipendiesumman är 500 000 kronor var.

Läs mer

Antagningen

Listan komplett: Här är alla som kom in på gymnasiet i Blekinge

Se vem som kom in på vilken linje

Ronneby

Bygg: Bostäder kan byggas vid skärgårdspärla

Planer på omkring 15 marklägenheter

Olofström

Larm om brinnande lastbil - bromsar överhettade

SOS larmades 10.21

Sölvesborg

Dubbla inbrott: Välte kassaskåp och krossade fönster

Stödboende och skola drabbade

Nyheter

Olycka: Motorcykel i dike

Person skadad men vid medvetandet.

Sport

FKK åkte på en ny smäll

Fast det fanns positiva bitar: ”Ett fall framåt”