Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Tidigare "hyllvärmare" säljer på antikvariat

Internetbokhandeln har rapporterat om kraftigt ökad bokförsäljning under pandemin och även för många antikvariat har försäljningssiffrorna stigit ordentligt. På Gävle Antikvariat är det också en ny typ av böcker som säljer.
Litteratur • Publicerad 5 september 2021
Även antikvariatens näthandel har gått framåt under pandemin. Arkivbild.
Även antikvariatens näthandel har gått framåt under pandemin. Arkivbild.Foto: Karin Wesslén / TT

Vissa antikvariat har ökat försäljningen med så mycket som 60 procent, enligt den enkät som Svenska Antikvariatföreningen gjorde tidigare i år.

– Folk har haft tid och suttit och trålat på nätet för att hitta det man vill ha, säger Lorenz B Hatt, vice ordförande i föreningen.

Annons

Conny Persson, som driver Gävle Antikvariat, berättar för Sveriges Radio P4 att han ser en tydlig skillnad mellan försäljningen före och under pandemin. I början av pandemin märkte han en ordentlig ökning av sin nätförsäljning och den har hållit sig. Samtidigt var det andra böcker än tidigare som började sälja.

– Det är mycket filosofi och psykologi som har gått, och samlade verk av olika författare. Jag har sålt jättemycket av "Svenska sagor" till exempel, ett samlingsverk i åtta band som jag väl sålt fyra stycken av. Jag blev väldigt förvånad, säger han till P4 och berättar att de stått i hyllorna i kanske 20 år.

– "Hyllvärmare" som vi kallar dem.

Även böcker om exempelvis släktforskning och hantverk – intressen som gått framåt under pandemin – säljer nu bra.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons