Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Taylor-Joy: Har alltid älskat sextiotalsmusik

Rollen som schackspelare i Netflix-serien ”The queen´s gambit” gav Anya Taylor-Joy ett sådant där genombrott som de flesta skådespelare bara kan drömma om.
Film • Publicerad 4 september 2021
Anya Taylor-Joy är aktuell i filmen "Last night in Soho", som visas på Venedigs filmfestival.Foto: Domenico Stinellis/AP/TT

Hit till Venedig har hon kommit med Edgar Wrights ”Last night in Soho”, en fantasifull mix av mörk komedi, drama, psykologisk thriller och skräck. Den nya zeeländska skådespelaren Thomasin McKenzie gör huvudrollen som en ung tjej som kommer till London för att studera modeskapande.

I alltmer realistiska visioner förs hon tillbaka till 60-talets Soho och upplever hur den unga Sandie (Anya Taylor-Joy) försöker slå sig fram i nöjesvärlden men tvingas in i prostitution. Filmen är full med sextiotalshits som ”Downtown”, ”You´re my world” och ”Land of a thousand dances”.

Annons

– Jag har alltid älskat sextiotalsmusik, och det var så underbart att få agera till den, säger Anya Taylor-Joy och fortsätter:

– Jag kunde verkligen identifiera mig med de här tjejerna som kämpar för att få vara med, för att få tillhöra ett sammanhang. Jag har ju en gång försökt komma in i filmindustrin och stått där och tittat in utan att känna någon.

I en scen i filmen står hon på en scen och sjunger ”Downtown” a capella.

– Det var nervöst. Jag har sjungit för mig själv, i duschen, men aldrig förr på det här sättet. Det var rätt skrämmande, men Edgar stöttade mig.

Hennes nästa film är ”The Northman”, ett vikingadrama med Nicole Kidman, Björk, Willem Dafoe, Claes Bang – och i huvudrollen Alexander Skarsgård. På TT:s uppmaning till kommentar om den sistnämnde säger hon:

– Alex är bäst. Jag älskar honom.

Fakta: Anya Taylor-Joy

Bakgrund: Föddes i Miami, men växte upp med spansktalande föräldrar i Buenos Aires och senare London. Slog igenom i filmen "The witch" 2016. Har spelat i filmerna "Split" och "Emma".

Ålder: 25.

Aktuell: "Last night in Soho"

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons