Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Syrisk världsstjärna gripen i Turkiet

Den syriske musikern och DJ:n Omar Souleyman har gripits i Turkiet misstänkt för terrorism kopplat till ett påstått medlemskap kurdiska PKK. Hans son berättar för syriska medier att fadern hämtades av poliser.
Musik • Publicerad 18 november 2021
Omar Souleyman, som 2013 uppträdde under Nobels fredspriskonsert i Oslo, är nu gripen i Turkiet.
Omar Souleyman, som 2013 uppträdde under Nobels fredspriskonsert i Oslo, är nu gripen i Turkiet.Foto: Vegard Wivestad Grøtt

Den turkiska polisen sökte också igenom hans hem i provinsen Sanliurfa i södra Turkiet, uppger The Guardian som fått uppgifterna bekräftade av turkiska myndigheter.

Omar Souleyman har jobbat med bland andra Björk, Damon Albarn och Diplo och uppträdde 2013 på Nobels fredspriskonsert i Oslo. Inbördeskriget i Syrien fick honom att lämna hemlandet och hans sätt att blanda traditionell folkmusik från Mellanöstern med elektronisk musik har gjort honom till en världsstjärna. Inspelningen av låten "Warni warni" på Youtube har visats nästan 95 miljoner gånger.

Annons

Sonen uppger att hans far nekar till alla anklagelser om terrorism. Sonen beskriver dem som "illvilliga" och framhåller att hans far inte har någon politisk anknytning.

De senast åren ha tiotusentals personer frihetsberövats i Turkiet och anklagats för terrorism som en konsekvens av president Erdogans försök att slå ner på anhängare till Fethullah Gülen som regimen anklagar för att vara hjärnan bakom ett försök till statskupp.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons