Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

SVT lär barn om kroppsgränser

SVT barn satsar på temat "stopp min kropp" i höst, i flera olika program. Tonåringar såväl som yngre får lära sig om dickpics, porrlänkar och att sätta gränser.
Kultur • Publicerad 16 september 2021
Serien "Strula" på SVT tar upp otrygghet i skolan och så kallad "slut-shaming". Pressbild.
Serien "Strula" på SVT tar upp otrygghet i skolan och så kallad "slut-shaming". Pressbild.Foto: SVT

Dokumentärserien "Snart 13" följer till exempel ett tjejgäng i Oskarshamn, som bland annat utsätts för dick pics och porrlänkar. Serien "Jobbigt" behandlar också sexuella trakasserier och i serien "Strula" skildras bland annat otrygghet i skolan, grupptryck och så kallad "slut-shaming".

"Samtidigt som vi tar upp 'snackisämnen' som åldersgräns på energidryck, äckliga skoltoaletter, stimmiga skolmatsalar och märkeshets, så ser vi helt klart ett behov hos barnen att lyfta ännu känsligare och tyngre ämnen än vad vi gjort tidigare. Det är den sorgliga verkligheten och barnen behöver vårt stöd här", säger Madeleine Adaktusson producent på SVT Barn, i ett pressmeddelande.

Annons

De olika redaktionerna har gjort research och rådgjort med experter inför programmen. Alla program baseras på målgruppsundersökningar med unga och enligt programchefen Anna Alandh är "det nya normala" en mer otrygg tillvaro.

Även för de små lyfts samma tema, i Bolibompaklubben och Lilla Aktuellt. Där får man bland annat lära sig skillnaden på bra och dåliga hemligheter, och hur viktigt det är att larma om något känns fel.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons