GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Svetlana Leuchuk: ”Nu koncentrerar jag mig på att rädda mitt företag”

Svetlana Leuchuk är konstnär och designer. Coronakrisen har drabbat henne som så många andra kreatörer. Men med internationella jämförelser, kan hon också se ljusglimtar i den svenska hanteringen av viruset.
Corona Kultur • Publicerad 28 april 2020

Här berättar hon med egna ord:

– Mitt namn är Svetlana Leuchuk. Jag bor och verkar i Karlskrona, driver studio Lanagraphic design & art som ligger i Lindparken.

– Fyra utställningar som planerades under våren är inställda, galleri i Barcelona, galleri i  Zürich, Konstrundan Blekinge och The Arts Dot Karlskrona.

– Först blir man jätteledsen! Coronaviruset överföll oss alla tungt och lade en djup sordin på allt kreativitet. All media, nyheter, alla runt omkring pratar bara om coronaviruset, spridningen av det och om en ekonomisk kris.

– Detta påverkade alla kreatörer, frilansare och egna företagare, det har påverkat mig. Innan dess jobbade jag med några projekt. Sedan tappade jag min lust att skapa konst, dela något i sociala media.

– Ändå fokuserade jag på min verksamhet och min prioritering nu är att försöka rädda mitt företag, att agera snabbt och effektivt och jag tänkte över vad jag kan och vill göra i framtiden.

– Jag pratade mycket med mina vänner från andra länder, Italien, Brasilien, Tyskland, som har det mycket mer tufft under isoleringen och i karantänen. Jag beundrar deras optimism, tålamod och inre styrka. Vi kan gå ut här i Sverige var vi vill, kan njuta av sol och naturen. Då inser man att det behövs inte mycket för att vara glad och lycklig, och hur bra det är som vi ändå har det nu.

– Jag går ut i naturen, promenerar mycket nära havet eller i skogen, fotograferar, tar massor bilder, upplever nya ställen i Blekinge som jag aldrig sett innan, trots att jag bor i Blekinge sedan 9 år. Jag "laddar batterier", får positiv energi och inspireras. Det blev en rejäl minskning av det sociala fysiskt, jag insåg hur aktivt mitt sociala liv har varit den senaste tiden, det saknar jag mycket nu. Men jag håller kontakt på distans med mina nära och kära, här i Sverige och med familjen i Belarus och Ryssland, samt kunder och kollegor, och det känns bra, jag återhämtar mig tillbaka till konstskapandet.

Konstvärlden bör inte stå stilla. Konsten ger oss möjlighet att bearbeta våra bekymmer, att glömma bort negativa tankar under den tiden man skapar eller när man tittar på konstverken, glädjer det hjärtat.

– En sak märkte jag också, att det alltid finns något att göra även under den isolerade tiden, något som jag har velat göra länge men inte haft tid till, nu kan jag det.

– Ja, det kräver energi och inre styrka nu att göra saker, hålla det positivt trots allt, driva det vidare, och ta sig fram till att tänka nytt och verka.

– Jag visar här några målningar som jag har skapat i år under januari-februari. En stor tavla från en ny serie 2020, som jag var igång med i mars, kunde jag inte slutföra, den väntar nu på ett bättre tillfälle.

– Jag målar i akvarell, akryl, med tusch, skapar med tekniken "dirty pouring", samt skapar digitalt.

– Min ateljé och galleri på Lumavägen i Karlskrona är öppen för besök efter förbokning.

– Ha en trevlig dag, och håll er friska!

Så berättar alltså Svetlana Leuchuk, en av de många inom kultursektorn som i och med att de är egna företagare inte har samma skyddsnät som de som har fasta anställningar.

Fler verk finns på Lanas hemsida.

Ingemar LönnbomSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.