Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Sverige gav tillbaka stulen torso

Sverige har för första gången lämnat tillbaka två antika föremål till italienska staten: en torso i marmor från romartiden samt ett guldmynt med bild på kejsaren Honorius.
Kultur • Publicerad tisdag 16:28
Den återlämnade marmorskulpturen är daterad från 200- eller 300-talet.
Den återlämnade marmorskulpturen är daterad från 200- eller 300-talet.Foto: Mikaela Landeström/TT

Överlämningen skedde under tisdagen på italienska ambassaden i Stockholm där bland andra representanter från Kronofogdemyndigheten och Polisens nationella operativa avdelning fanns på plats.

Båda föremålen kom från privata samlare. Marmorskulpturen uppmärksammades då den skulle säljas på auktion i Stockholm. Torson hade en gång sålts i London men kunde härledas till en person i Italien som dömts för häleri. När den dök upp på Stockholms Auktionsverk vände sig italienska staten till svenska Kronofogdemyndigheten för att få den beslagtagen och återlämnad, vilket också skedde. Ägaren hade köpte den i god tro, berättar Linda Ståhlberg på Kronofogdemyndigheten.

Italien har länge försökt spåra antikviteter och konstföremål som blivit stulna och sålda till privata samlare och museer. I augusti i år återlämnade USA över 250 antika konstföremål – bland annat målningar och skulpturer – till Italien, rapporterade BBC. Konstföremålen stals och såldes till amerikanska museer och privata samlare under 1990-talet. Vissa föremål var upp till 3 000 år gamla, vissa var värda tiotals miljoner euro, enligt det brittiska mediebolaget.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons