Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Sverige återbördade hjorthuvud till Mexiko

I nästan 90 år tillhörde de Etnografiska museets samlingar – men nu har 24 föremål tillhörande yaqui-folket återbördats vid en ceremoni i Stockholm.
Kultur • Publicerad 3 juni 2022
Det ceremoniella hjorthuvudet – "maaso kova" – är ett av flera föremål som Sverige återlämnade till Mexiko och yaqui-folket under en ceremoni i Stockholm. Pressbild.
Det ceremoniella hjorthuvudet – "maaso kova" – är ett av flera föremål som Sverige återlämnade till Mexiko och yaqui-folket under en ceremoni i Stockholm. Pressbild.Foto: Hannes Anderzén/Etnografiska museet

Världskulturmuseerna repatrierade under fredagen sammanlagt 24 föremål till ursprungsfolket yaqui i Mexiko, bland annat det heliga ceremoniella hjorthuvudet "maaso kova". Överlämnandet gjordes av överintendent Ann Follin till Mexikos ambassadör, som i sin tur lämnade föremålen vidare till företrädare för yaqui-folket.

– Det var en jättefin ceremoni och väldigt berörande att få vara med vid detta för yaqui stora och viktiga ögonblick, säger Ann Follin.

Annons

Föremålen, som har koppling till dansceremonier, förvärvades under vetenskapligt fältarbete i Mexiko år 1934–1935 och har ingått i samlingen vid Etnografiska museet i Stockholm. Överlämnandet skedde med samtycke från Sveriges regering och i enlighet med FN:s deklaration om urfolks rättigheter. Deklarationen syftar till att skydda urfolks särskilda rättigheter och rätten till självbestämmande.

I höst öppnar en digital utställning om föremålen och återlämnandet. Utställningen produceras i samarbete med den mexikanska kulturarvsmyndigheten Instituto Nacional de Antropologia e Historia i tät dialog med yaqui-folket.

– Det har varit en lång och väldigt lärorik process. Det har inte varit helt lätt att hitta en framkomlig väg bland alla lagstiftningar, riktlinjer och konventioner. Vi ser mycket fram emot att få sprida ytterligare kunskap om just yaqui-ärendet, säger Ann Follin.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons