Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Svenska Akademiens ordbok på väg mot graven

Sista delen Svenska Akademins ordbok (SAOB) väntas bli färdig under 2023. Därefter riskerar ordboken att gå i graven då Akademien överväger att upphöra med finansieringen, rapporterar .
Språk • Publicerad 4 december 2021
Svenska Akademiens ordbok (ej att förväxla med ordlistan SAOL) beskriver svenskt skriftspråk bokstav för bokstav.
Svenska Akademiens ordbok (ej att förväxla med ordlistan SAOL) beskriver svenskt skriftspråk bokstav för bokstav.Foto: Svenska Akademin

Svenska Akademiens ordbok beskriver svenskt skriftspråk sedan 1521. Artiklarna om bokstäverna A till Å är färdiga och publicerade, men när bokstaven Ö skrivits klart riskerar utgivningen av boken att upphöra.

Planen har tidigare varit att börja om från början igen och revidera boken vars tidigare delar är skrivna i mitten av 1800-talet.

Annons

– Om ordboken ska fortsätta kunna användas och vara den här rika källan till kunskap om det svenska språket så måste man löpande revidera den. Det är väldigt synd om man skulle rycka undan mattan på ett sådant arbete som har pågått så oerhört länge, säger Anders Svensson, språkvetare och chefredaktör på Språktidningen, till SVT.

Kostnaden för SAOB ligger på 17 miljoner kronor per år. Omräknat i dagens penningvärde har SAOB totalt kostat cirka 1,2 miljarder kronor.

I ett mejl till Kulturnyheterna skriver Akademien att om arbetet med SAOB ska fortsätta måste dess stöd till någon annan del av kulturen strypas. Akademien sonderar därför intresset bland andra kulturstödjande instanser för finansiering av ett fortsatt arbete med SAOB.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons