Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Svensk-ukrainsk relation i fokus i museiprojekt

Ett nytt forskningsprojekt belyser den historiska relation mellan Sverige och Ukraina som finns samlad på landets museer.
Kultur • Publicerad 7 december 2022
Fedir Androshchuk, museichef vid Nationalmuseet för Ukrainas historia i Kiev.
Fedir Androshchuk, museichef vid Nationalmuseet för Ukrainas historia i Kiev.Foto: Yu Ezhel/Statens historiska museer

Statens historiska museer inleder ett nytt forskningsprojekt för att utveckla kunskapen om svensk och ukrainsk samlingshistoria. Projektet tar avstamp i de ukrainska föremål som finns i Sverige – och motsvarande nordiska föremål som finns i de ukrainska museisamlingarna.

Enligt Fedir Androshchuk, docent och museichef vid Nationalmuseet för Ukrainas historia i Kiev, är det speciellt viktigt att efter att det ryska anfallskriget inleddes i februari uppmärksamma det ukrainska kulturarvet.

Annons

– Kulturarvet spelar en viktig roll i kriget. Det såg man tydligt redan när Putin levererade sin historietolkning, där han försökte skriva om Ukrainas historia för att minska ukrainarnas rättighet till sin egen historia, säger han.

I projektet kommer forskarna även att undersöka hur samlingarna i Sverige och Ukraina har använts – och på vilket sätt de kan påverka nationella identiteter, uppfattningar och narrativ.

200 ukrainska kulturarv skadade

Enligt FN-organet Unesco har över 200 kulturarv i Ukraina hittills skadats efter att det ryska anfallskriget inleddes. Fedir Androshchuk påpekar också att det alltsedan i våras pågår ett intensivt arbete i landet för att så långt det är möjligt skydda landets kulturarv.

– När kriget bröt ut blev det allt tydligare hur exponerade museer och kulturarv är för raketer och bomber, och vi insåg att det största hotet kommer från luften. Alla byggnader befann sig under hot, och därför började vi montera ned museernas utställningar, säger han och fortsätter:

– Det var ett jättejobb och vi jobbade så snabbt vi kunde för att se till att placera de mest värdefulla föremålen i exempelvis källare och förbereda dem för evakuering.

"Museer kopplade till identitet"

I mars 2022 startade också stiftelsen Nordiska museet en insamlingsfond för att ge ekonomiskt stöd till Nationalmuseet i Kiev och andra museer i Ukraina. Insamlingen har engagerat många, såväl privatpersoner som institutioner – och enligt Fedir Androshchuk är ett lands museer också tätt förknippade med en nationell identitet.

– Museer i sig är kopplade till folkets och landets identitet, såväl i Sverige som i Ukraina. Och därför är det viktigt att visa den här samlingshistorien och vilka som ingår i den, säger han och fortsätter:

– Vi har en gemensam historia – inte bara via handeln eller de människor som rört sig över gränserna. Det handlar också om hur föremålen påverkar nationella narrativ, och jag tror att det är viktigt att vi visar att kulturarvet är mångfaldigt.

Fakta: Projekt kring den historiska relationen mellan Sverige och Ukraina på museer

Forskningsprojektet lanseras av Statens historiska museer för att jämföra föremålssamlingarna vid Sveriges och Ukrainas historiska museer.

Projektet leds av docent Fedir Androshchuk och finansieras av Torsten Söderbergs stiftelse.

Det övergripande syftet är att utveckla kunskapen om svensk och ukrainsk samlingshistoria med utgångspunkt i ukrainska föremål i Sverige och nordiska föremål i ukrainska museisamlingar.

I projektet undersöks även hur samlingarna använts och på vilket sätt dessa kan påverka nationella identiteter och uppfattningar.

(Källa: Statens historiska museer)

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons