Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Svensk studio specialiserar sig på vr

Svenska Resolution Games brädspelsinspirerade titel "Demeo" är ett av lanseringsspelen till Playstations nya vr-set.
– Det är en helt ny marknad, säger producenten Gustav Stenmark.
Spel • Publicerad 7 mars 2023
Demeo är byggt som ett traditionellt rollspel som spelas runt ett bord, och gör sig bäst tillsammans med kompisar. Pressbild.
Demeo är byggt som ett traditionellt rollspel som spelas runt ett bord, och gör sig bäst tillsammans med kompisar. Pressbild.Foto: Resolution Games
"Demeo" är en av lanseringstitlarna till PSVR2. Pressbild.
"Demeo" är en av lanseringstitlarna till PSVR2. Pressbild.Foto: Resolution Games
Gustav Stenmark, producent på Resolution Games. Pressbild.
Gustav Stenmark, producent på Resolution Games. Pressbild.Foto: Ryan Laurita/Resolution Games

Stockholmsstudion Resolution Games grundades 2015, och har sedan dess vuxit till närmare 200 anställda, med fokus på vr- och ar. För närvarande sysslar de med tio–tolv olika projekt.

– Vi försöker att ha små grupper som arbetar självständigt. Det har gjort att vi kunnat släppa väldigt många spel under den här tiden, säger producenten Gustav Stenmark.

Sju sorters hjältar

Annons

Ett av de större spelen som företaget ligger bakom är "Demeo", som släppts till några olika vr-set. När Sony jagade titlar till sitt nyligen släppta PSVR2 tog den japanska speljätten kontakt med Resolution, och erbjöd studion chansen att släppa en lanseringstitel.

– Att vara på Playstation gör att man får ett helt annat intresse för sina produkter. Så vi blev jätteglada, säger han.

"Demeo" är ett spel som gör sig bäst tillsammans med uppemot tre andra vänner. Det har byggts från grunden i vr, även om det också finns en version till vanliga skärmar.

– Det är som ett traditionellt rollspel. Man väljer en av sju olika hjältar, som alla har unika förmågor. Man kan vara en trollkarl som har tillgång till trollformler, eller en barbar som springer runt med en köttkrok och röjer, säger Stenmark.

Tror på potential

Tekniken är på frammarsch och bedöms växa 15 procent årligen, men från en måttlig global nivå på knappt 22 miljarder dollar 2021, enligt Grand View Research. Den globala spelmarknaden, hårdvara exkluderad, omsatte förra året 184,4 miljarder dollar, enligt Newzoo.

Resolution Games har i princip haft en lanseringstitel till varje större vr-set som släppts de senaste åren, enligt Stenmark.

– Det har hänt mycket så klart. Från början var det väldigt nischat, det var inte många som satt och gjorde vr. Som kreatör tittar man på vad andra gör. Det fanns inte så mycket att titta på för åtta år sedan. I dag finns det hundratals spel att ta lärdom av, säger han.

En del skepsis har lyfts kring Sonys vr-satsning, där den bland annat kallats en nischprodukt. Men Gustav Stenmark och Resolution Games ser potential.

– Jag tror att den har alla chanser att slå, i takt med att folk börjar prova och man når den nya publiken så tror jag att det på riktigt kommer att öppna vägen för att spelserier kommer till vr och att fler konsoler säljs, säger han.

Fakta: Vr och ar

Vr: Virtual reality, eller virtuell verklighet, är en teknik för att interagera med en digital 3D-värld med hjälp av interaktiv utrustning. Vanligtvis används en hjälm eller glasögon med inbyggda skärmar framför ögonen, där användaren genom att vrida på hjälmen också vrider på 3D-världen, vilket ger känslan av att man befinner sig i den. Hjälmen kompletteras ofta med någon form av handkontroll.

Ar: Augmented reality, blandar digital information med den riktiga världen. Ett enkelt exempel är mobilspelet "Pokémon go". Även inom ar kan en vr-hjälm användas, och med hjälp av kameror på utsidan av hjälmen kan verklighet och digitala element mixas.

Fakta: Resolution Games och "Demeo"

Resolution Games är en studio som bildades 2015 av Tommy Palm, Martin Vilcans och Paul Brady. Palm var ansiktet utåt och en av hjärnorna bakom "Candy crush saga", Kings stora succétitel.

Resolution Games fokuserar på vr- och ar-spel och ligger bakom titlar som fiskespelet "Bait!", rollspelet "Demeo" och kommande skjutarspelet "Spatial ops".

"Demeo" är ett rollspel som går att spela över plattformsgränserna, och finns till Playstation 5, PSVR2, Pico, Meta Quest/Rift, Steam och Epic.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons