Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Svensk kulturkanon: Takten viktigast i dansband

Vikingarna var så mycket dansband det kan bli, medan Callinaz står för framåtanda där genrer blandas. Det framhåller dansarrangören Thomas Deutgen.
Här är tredje delen i vår sommarserie om en svensk kulturkanon.
Musik • Publicerad 18 juli 2023
Vikingarna i "Allsång på Skansen" 2021. Arkivbild.
Vikingarna i "Allsång på Skansen" 2021. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

1. Takten, tempot och texten

"Det är själen i musiken. I typisk popmusik börjar det ofta med texten, men i dansbandsmusik börjar det alltid med takten och tempot. Det är den stora skillnaden mellan dansband och annan musik. Som utövare av musiken måste du kunna sätta fötterna på rätt sätt och då går det inte att bli överraskad av otäcka gitarriff. Texten i dansbandsmusik får bli lite vad den blir och ska inte ha något krångligt budskap", säger Thomas Deutgen.

Annons

2. Vikingarna

"Bandet som är så dansband det kan bli, sprunget ur den värmländska myllan. De var störst i flera årtionden och andra dansband har inte ens kommit i närheten av deras försäljningssiffror. Anledningen till storheten är att de gjorde allt rätt med enkla refränger och Christer Sjögrens mörka basröst."

3. Foxtrot i Skåne

"Det var såhär allt började med Fred Astaire på sin tid och det är fortfarande populärt att dansa med okända människor tätt intill. I exempelvis Skåne buggas det inte, där har det alltid varit foxtrot som gällt. Sällskapsdansen är sprungen från den stilen, buggen har kommit efteråt."

4. Callinaz

"Bandet står för det framåtsträvande i dansbandskulturen med en ny generation som vuxit fram de senaste tio åren. Musiken är mer hybrid och kan blandas med blues, country och rockabilly. Det är roligt att dansband i dag hittar sin egen stil och går mot den mer kommersiella dansbandsströmmen. I dag finns det också många som går på dans som de går på gymmet – för att träna. Alla kommer inte för det sociala och festliga."

5. Logen

"Danslogen är något väldigt svenskt och det spelar ingen roll om det är 1940-tal eller 2020-tal – det är epicentrum för dans. Det är kulörta lyktor och blanka trägolv."

Fakta: Svensk kulturkanon

I Tidöavtalet skriver regeringen och Sverigedemokraterna att man ska låta fristående expertkommittéer inom olika områden ta fram förslag på en svensk kulturkanon. Än har det inte skett. I sommar utser vi därför egna experter och ber dem ta fram en kanon utifrån sina specialistkunskaper.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons