Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Svensk blir vd för Detroits symfoniorkester

Musik • Publicerad 9 december 2021
Erik Rönmark, ny chef för Detroits symfoniorkester. Pressbild.
Erik Rönmark, ny chef för Detroits symfoniorkester. Pressbild.Foto: Cybelle Codish

Svenske Erik Rönmark har utsetts till vd för Detroit Symphony Orchestra. Han arbetar sedan tio år som orkesterchef för institutionen och har bott i USA sedan 1996.

Rönmark är född 1976 och gick kulturskolan i Sundsvall under uppväxten. Han säger till TT att amerikanskt musikliv skiljer sig från svenskt i flera hänseenden.

Annons

– Vi är en väldigt stor organisation och mycket fungerar annorlunda mot hur orkestrar i Sverige och andra europeiska länder styrs. Vi får inget statligt stöd, så det är mycket filantropi från privatpersoner, företag och stiftelser.

Erik Rönmark är filosofie doktor i musikvetenskap med inriktning mot klassisk saxofon vid University of Michigan. Han började arbeta för Detroits symfoniorkester 2005.

– Detroit Symphonic Orchestra är en av de äldsta i USA. Vi har 90 heltidsanställda musiker och ungefär lika många som jobbar med det administrativa. Jag är väldigt glad och hedrad över uppdraget. Det ska bli roligt, säger han.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons