Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Sven-Bertil Taubes familj i arvstvist

Sven-Bertil Taubes familj är inte överens om hur den bortgångne artistens arv ska fördelas – och nu tas ärendet till rätten, rapporterar Dagens Nyheter.
Nöje • Publicerad 11 september 2023
Sven-Bertil Taube gick bort i november i fjol. Arkivbild.
Sven-Bertil Taube gick bort i november i fjol. Arkivbild.Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Sascha Zacharias, Taubes dotter från ett tidigare äktenskap, har lämnat in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt. Hon anser att Taubes egendom och rätten till låtskatten fördelats orättvist.

I februari slog tingsrätten fast att engelsk lag ska tillämpas på artistens hela arv, både på egendomen i Sverige och England. Det här innebär att Sven-Bertil Taubes barn i Sverige inte kan kräva sin laglott som man enligt svensk lag har rätt till.

Annons

Zacharias bestrider nu testamentet och hävdar att hon har rätt till sin laglott.

Testamentet skrevs 2008. Enligt det ärver Taubes änka hälften av egendomen i Sverige och all ersättning från försäljningen av varumärket Änglamark som fått sitt namn efter Evert Taubes visa med samma namn. Även ersättningen från Sven-Bertil Taubes skivor och böcker tillfaller änkan och sonen i England efter uppdelning.

Övrigt fördelas mellan bröstarvingarna, det vill säga Taubes fyra barn och barnbarn.

Sven-Bertil Taube gick bort i november 2022, 87 år gammal.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons