Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Strejk hotar norskt kulturliv

Norska kulturarbetare har fått nog av för dåliga pensioner. 197 kulturarbetare kommer att gå ut i strejk på fredagen om de inte får igenom sina krav.
Kultur • Publicerad 1 september 2021
Operahuset i Oslo riskerar att tystna om de norska kulturarbetarna går ut i strejk. Arkivbild.
Operahuset i Oslo riskerar att tystna om de norska kulturarbetarna går ut i strejk. Arkivbild.Foto: Jil Yngland/NTB

Kulturarbetarna menar att det nuvarande pensionssystemet är orättvist. Då kvinnor i genomsnitt lever längre än män får de med dagens pensionssystem en lägre livstidspension, hävdar fackförbunden LO Stat, Creo och NTL, rapporterar SVT:s Kulturnyheterna.

Genom att införa en så kallad hybridpension, som redan finns i flera andra sektorer i Norge, vill kulturarbetarna jämna ut skillnaderna. På torsdagen sätter sig fackförbunden ned för att medla med arbetsgivarorganisationen Spekter.

Annons

Men om kraven inte uppfyllts före midnatt kommer strejken påbörjas fredag morgon. Det lär i så fall få rejäla konsekvenser på Norges kulturliv.

– Vi har medlemmar på institutioner som operan, teatern (i Oslo) och Bergens filharmoniska orkester. Det här kan pågå länge, säger Lise Olsen som är biträdande chef i Norges LO-förbund.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons