Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Storm mot BBC – sänder inte stjärnans program

"Rädsla för högerstöt" har fått BBC att inte sända Attenboroughs sjätte avsnitt av en ny naturserie, vilket lett till bråk, rapporterar The Guardian.
"Helt felaktigt", svarar tv-kanalen som säger att programmet aldrig var tänkt att sändas någon annanstans än i strömningstjänsten.
Tv • Publicerad 11 mars 2023
David Attenborough är upprörd över att BBC inte sänder det sjätte avsnittet tillsammans med de andra i hans "Wild isles"-serie. Arkivbild.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Det handlar om filmnestorn David Attenboroughs naturserie "Wild isles", initialt på fem delar men som även har en sjätte del, som inte ska visas med de fem andra delarna. Detta har upprört filmmakaren, medier och insatta.

Attenboroughs naturserie "Wild isles", den här gången inspelad på hemmaplan, har gjorts på uppdrag av det statliga public service bolaget BBC. Den har premiär i dagarna på BBC One, världens äldsta sändande tv-kanal med många tittare.

Rädda för högern

Annons

BBC:s beslut att inte sända det sjätte avsnittet verkar bero på risk för stark motreaktion från både högerpolitiker och högermedia, enligt uppgifter som The Guardian tagit del av.

I det sjätte avsnittet ska fokus ligga på Storbritanniens naturförluster och vad som har lett fram till detta. Det ska även innehålla exempel på återförvildande, ett koncept som i vissa högerkretsars ses som kontroversiellt.

Det sjätte avsnittet är i stället planerat att läggas på BBC:s strömningstjänst iPlayer.

Finns inget "sjätte avsnitt"

Källor inom BBC, som talat med den brittiska tidningen, befarar att organisationen har gett vika för press från lobbyister med "dinosauriskt synsätt".

BBC förnekar att rädsla för högern skulle vara anledning att inte sända det sjätte avsnittet. Dessutom påstår de att det inte finns ett sjätte avsnitt.

"Detta är helt felaktigt, det finns inget "sjätte avsnitt". "Wild Isles" är – och har alltid varit – en serie i fem delar och det drar sig inte för miljöinnehåll," skriver BBC i ett utlåtande.

BBC hävdar att det man köpt är en separat film för iPlayer.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons