Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Storasyster och lillasyster bestämmer sig för att inte dö i strålande ny bilderbok

En lillasyster fantiserar om att hon en gång var störst. Detta är Jujja Wieslander och Emma Adbåges första bilderbokssamarbete. Man kan ana att det kan bli fler!
Bokrecension • Publicerad 11 september 2021
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Inlagebild från ”När jag var stor och du var liten”.
Inlagebild från ”När jag var stor och du var liten”.Foto: Emma Adbåge
Bilderbok, från 3 år

När jag var stor och du var liten

Text: Jujja Wieslander

Bild: Emma Adbåge

Förlag: Rabén & Sjögren

Jujja Wieslander förberedde ett tal till sin storasysters 80-årsfirande. Men kalaset stoppades av coronaepidemin. Nu blev idén en fin bilderbok istället. Det handlar om de två systrarnas relation och om lillasysterns önskan om att det en gång var hon som var störst.

Lillasystern undrar varför hon inte är med på ett familjefotografi; ”Du fanns inte då.” Vadå inte fanns!? Var var jag då? Inte vet jag blir svaret. Att inte finnas är en abstrakt situation för en småunge, kanske en existentiell omöjlighet även för vuxna.

Annons

Det hela blir till en fin lek med begreppen att finnas eller inte finnas. I Shakespeares anda, att vara eller inte vara. Lekfullt illustrerat av Emma Adbåges fulsnygga bilder. Adbåge erhöll förtjänstfullt Augustpriset för sin bilderbok ”Gropen” och i samma anda ritar hon in sig i den moderna svenska bilderbokstraditionen. De två flickorna är knasigt och roligt ritade, långt ifrån det naturalistiska porträtterandet. Men ändå är de så träffsäkert skildrande i relationen och känslor av ovisshet var man var innan man fanns. Antagligen nån annanstans.

Inlagebild från ”När jag var stor och du var liten”.
Inlagebild från ”När jag var stor och du var liten”.Foto: Emma Adbåge

Jujja Wieslander har gjort sig känd för ett berättande nära ett barnjag och ett barnperspektiv och så är det även här. När systrarna spekulerar om hur det var innan man fanns och hur det blir sedan när man inte finns längre så enas de i en pakt. De ska minsann aldrig dö; ”Vi ska inte dö. Aldrig i livet!”

Det är en konst att illustrera filosofiska tankar och dessutom göra det på ett humoristiskt sätt. Emma Adbåge gör detta med bravur. När Wieslanders text inte har ett överflödigt ord har Adbåges bilder inte ett streck för mycket.

Skulle gissa att detta kommer att bli en favorit hos förskolebarnen och deras medläsande vuxna. Den är definitivt en höjdare i mina ögon!

Jujja Wieslander och Emma Adbåge.
Jujja Wieslander och Emma Adbåge.Foto: Pia Nordlander/BildN
Eva WahlströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons