Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Stora planer och starka känslor när Amanda Jonsson har discodags

Stora planer och starka känslor. Amanda Jonssons nya bilderbok är en underhållande skildring av när det inte blir som man tänkt sig. Jonna Fries har läst den.
Bokrecension • Publicerad 11 september 2021
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Amanda Jonsson växlar skickligt mellan ljus och mörker, i nya boken ”Disco”.Foto: Filip Lundgren
Bilderbok, från 3 år

Disco

Text och bild: Amanda Jonsson

Förlag: Opal

Klockan fyra blir det disco. Det bestämmer syskonen i Amanda Jonssons nya bilderbok, en bok som fått just titeln ”Disco”.

Det äldre syskonet är drivande och snart är det fina inbjudningskortet klart. De lägger det i kompisen Eskils brevlåda och stressar sedan hem för det är mycket att förbereda.

Annons

Amanda Jonsson skriver fartfyllt och känslosamt om allt som syskonen tar sig för. Beskrivningar och repliker varvas i energifyllda block, och rörelsen framåt är hela tiden tydlig. Jaget förklarar ledigt och tålmodigt det som behövs för den yngre systern, samtidigt som leken aldrig är långt borta.

Efter en fika med bullar och en stunds paus framför TV:n smälter buset och verkligheten samman totalt, både i text och i bild. Plötsligt är det dinosaurier överallt och just då ringer det på dörren. Det är Eskil som kommer.

Boken är illustrerad med bland annat gouache och akvarell. Färgskalan är yvig och formerna böljande. Stämningslägen fångas upp och förstärks effektfullt i bilderna, som också är fulla av informativa och roliga detaljer. Inramade porträtt berättar ordlöst om familjen från väggen, dinosaurierna gör tokiga saker i rummen, och Amanda Jonssons debutbok ”Sally surar!” står prydligt uppställd i bokhyllan.

När Eskil kommer skräller ringklockans ljud i en rosa, taggig bubbla på boksidan. Det är stiligt gjort, men också början på en smärtsam scen. Ingenting är nämligen färdigt och jagets glädje ersätts snabbt av förfäran och besvikelse. ”Hur kunde jag? Hur kunde jag glömma?”, tänker barnet.

”Amanda Jonsson har en egensinnig och färgsprakande stil som gör boken mycket festlig att dyka in i.”

Amanda Jonsson växlar genomgående skickligt mellan ljus och mörker, fart och stiltje. Svängningarna är mjuka, men ändå dramatiska, och barnets perspektiv får blomma ut med full kraft.

Den förargliga missen med discoförberedelserna är dock inte bokens slutpunkt. Det blir visserligen inte alls som jaget tänkt sig, men systern och Eskil tar tag i det som behövs för att ett mycket speciellt disco ska kunna bli av. Och snart är det bokens huvudperson som får ett fint inbjudningskort.

”Disco” är en bok som är full av förväntan och fantasi. Amanda Jonsson har en egensinnig och färgsprakande stil som gör boken mycket festlig att dyka in i. Det är en bok som både engagerar och överraskar.

Fakta

Amanda Jonsson

Född: 1994 i Luleå

Bor: I Stockholm

Bokdebut: ”Sally surar! ” 2020

Utbildning: Illustration på Nyckelviksskolan och skrivande på Jakobsbergs folkhögskola. Läser nu på Konstskolan Basis

Pris: Tilldelades Bengt Christell-priset 2020

Övrigt: Har arbetat i bokhandel

Jonna FriesSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons