unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Stora förlag stämmer internetarkiv

Ett antal stora förlag i USA har gått ihop för att stämma sajten Internet archive för upphovsrättsbrott sedan sajten tillgängliggjort ett stort antal e-böcker gratis.
Sajtens grundare Brewster Kahle säger till att stämningen "inte ligger i någons intresse".
Brewster Kahle, grundare av sajten Internet archive och sajtens chefsbibliotekarie, har ådragit sig en stämningsansökan från ett antal stora förlag i USA. Arkivbild.
Brewster Kahle, grundare av sajten Internet archive och sajtens chefsbibliotekarie, har ådragit sig en stämningsansökan från ett antal stora förlag i USA. Arkivbild.
Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Det är förlagen Harpercollins, John Wiley & Sons, Penguin Random House och Hachette Book Group som, tillsammans med paraplyorganisationen The Association of American Publishers, ligger bakom stämningsansökan.

Orsaken till förlagens ilska är att sajten Internet archive, som är ett stort digitalt arkiv för bland annat film, ljud, bild och text som antingen inte är upphovsrättsskyddad eller har en så kallad creative commons-licens, har gjort hela sin bibliotekstjänst för e-böcker tillgänglig gratis.

1,3 miljoner böcker

Det digitala biblioteket, med 1,3 miljoner inskannade böcker i samlingen, har fungerat som ett vanligt bibliotek där en användare åt gången fått tillgång till en e-bok under en 14 dagar lång period. Men i mars i år gjordes alla böcker tillgängliga utan begränsning med anledning av coronautbrottet.

Det är inget annat än stöld, anser förlagen.

– Det finns inget innovativt i att fullständigt kopiera böcker du inte har rättigheterna till och sedan ge bort dem gratis, säger Maria A Pallante, ordförande i The Association of American Publishers.

Underlätta undervisning

I ett mejl till The New York Times skriver Kahle att sajten fungerar som vanliga bibliotek, men att de bestämde sig för att häva lånerestriktionerna eftersom lärare runt om i landet skulle få tillgång till fler resurser för att underlätta undervisning på distans. Han tillägger att författare som inte vill ha sina verk på sajten bara behöver säga det.

Fakta: E-böcker

En e-bok är en bok i elektronisk form som kan läsas på en vanlig dator, handdator, mobiltelefon, surfplatta eller specialanpassad e-bokläsare (så kallad läsplatta). Vanligen hämtas e-böcker, i form av datafiler, hem från webben till den egna utrustningen.
Källa: ne.se

Läs mer

"De säger att Mörrums målvakter är för dåliga”

Sport

"De säger att Mörrums målvakter är för dåliga”

Mörrum föll mot Tingsryd – tändvätskan är levererad

Anna Hallberg, Donia Saleh och Nina Björk.

Kultur

Anna Hallberg, Donia Saleh och Nina Björk tar plats på kritikerlistan

Recensenterna väljer de bästa böckerna just nu. Åsa Linderborg kvar i topp.

Alex Schulmans barndomsskildring sätter ord på det tystade

Kultur

Alex Schulmans barndomsskildring sätter ord på det tystade

Alla medelålders säger: ”Vi pratade liksom aldrig om någonting i min familj. Inte på riktigt.”

Mycket rök men lite eld i ny klimatthriller

Kultur

Mycket rök men lite eld i ny klimatthriller

Pernilla Ericson lyckas inte övertyga recensenten Per-Axel Svensson.

Storartat om den kriminella medeltiden

Kultur

Storartat om den kriminella medeltiden

”Smutsiga hjärtan” är en ordagrann medeltidsdeckare där miljöer, personer och kriminalitet hör ihop.

Författaren Ola Larsmo är aktuell med romanen "Översten", som rör sig i samma historiska miljöer som förra boken ”Swede Hollow”.

Kultur

Ola Larsmos kämpande överste drabbar läsaren

Svensken som stred i kriget mot slaveriet fångas känsligt i ny roman.