Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Stockholms filmfestival behåller nättjänsten

Efter ett par år med pandemirestriktioner är Stockholms filmfestival tillbaka i full skala. Men nättjänsten som har blivit en succé är kvar.
Film • Publicerad 8 november 2022
Fares Fares under inspelningen av "Boy from heaven".
Fares Fares under inspelningen av "Boy from heaven".Foto: Adam Ihse/TT
Stockholms filmfestivals programchef Beatrice Karlsson. Arkivbild.
Stockholms filmfestivals programchef Beatrice Karlsson. Arkivbild.Foto: Tim Aro/TT

Stockholms filmfestival hålls i år mellan den 9 och 20 november. 130 filmer från 50 länder visas runt om i huvudstaden.

De senaste årens coronapandemi tvingade fram ett hybridupplägg med nättjänsten Festival On Demand när alla biografer inte kunde vara öppna.

Utanför Stockholm

Annons

Men nu när restriktionerna släpps fortsätter filmfestivalen med sin nättjänst. Inte minst är det ett sätt att nå dem som inte kan eller vill resa till huvudstaden för att ta del av filmfesten.

– Förra året såg vi att vi hade mer tittare on demand som inte var från Stockholm. Medan våra Stockholmsbesökare var på biograferna, säger Beatrice Karlsson.

20 långfilmer och 18 kortfilmer ur repertoaren finns även på nättjänsten. De går att köpa biljetter till separat eller så kan man köpa paket.

– Man kan välja till exempel tre feelgoodfilmer eller tre rysare. Det blir som en kurerad festival, säger Beatrice Karlsson.

Två svenska filmer på utländska språk står i fokus på årets festival, båda är Oscarskandidater. Tarik Salehs svenska Oscarsbidrag "Boy from heaven" visas och i samma veva får huvudrollsinnehavaren Fares Fares ta emot det prestigefyllda priset Stockholm Achievement Award.

Två Oscarsbidrag

Svenskiranske regissören Ali Abbasi visar också sin film, "Holy spider", som är Danmarks Oscarsbidrag. Det är festivalens öppningsfilm.

En annan pristagare är Sam Mendes. Den brittiske regissören får ta emot Stockholm Visionary Award på plats i Stockholm och visar i samband med det sin nya film "Empire of light".

Ett annat stort tema på festivalen är Ukraina. I fjol fick regissören Oleg Sentsov festivalens finaste pris för sin film "Rhino". Sedan dess har hans land invaderats av Ryssland och festivalen visar därför flera filmer från Ukraina.

Sentsov har utsetts till hedersordförande för prisjuryn, men kommer inte till Stockholm – han har tagit värvning.

– Vi pratade med honom för en månad sedan. Han mår bra, men han sade redan tidigt att han inte kommer att lämna Ukraina förrän kriget är slut. Han har lagt ner filmkameran och är vid fronten, säger Beatrice Karlsson.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons