Kultur

Stadsskildringen är bäst i lågmäld Malmödebut

bokrecension Artikeln publicerades
Jens Lönnaeus.
Foto: Hans Jonsson
Jens Lönnaeus.

Jens Lönnaeus debut är både si och så, enligt recensenten Bengt Eriksson. Fast stämningen av Malmö fångas exakt.

Clara

Psykotisk thriller

Författare: Jens Lönnaeus

Förlag: Historiska media

Vilhelm flyttar till Malmö, där han fått hyra ett rum hos Clara. Det finns dock ett krav. Vilhelm måste låtsas att han är Claras pojkvän.

Öh? Varför då? Fast han går med på det. Han vill nämligen bli en annan. Vilhelm och Clara har varsin bakgrund som de måste förhålla sig till.

Psykologiskt spänningsdrama, enligt omslaget. Snarare psykotiskt och inte alltid så spännande heller. På vissa sidor står dramat och hackar, likt en thriller som måste ta andningspaus.

Medan andra sidor är lågmält ettrigt fascinerande. Ja, än tycker jag si och än så om Jens Lönnaeus debut. Något som han lyckats suveränt med är skildringen av dagens Malmö, både geografin och känslan.

Vissa platser är så autentiska att jag undrar hur han vågar. Och stämningen av Malmö fångas exakt, från Folkets park till en skjutning på Bergsgatan.

BENGT ERIKSSON

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.