unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Spännande men överlastad thriller om bostadsbubblan

Lars Wilderäng har gjort sig känd för storsäljande thrillers som tilltalar militärt intresserade personer. Nu byter han till ett (större) förlag och ger sig på en ny stil, med en thriller om bostadsbubblan. Recensenten Kerstin Bergman gillar intrigen men bryr sig inte om huvudpersonen.
Lars Wilderäng driver även den stora ekonomi- och samhällsbloggen Cornucopia.
Lars Wilderäng driver även den stora ekonomi- och samhällsbloggen Cornucopia.
Foto: Cecilia Karlsson/Arkivbild

Fallet

Psykologisk thriller
Författare: Lars Wilderäng
Förlag: Norstedts

Wilderäng har gjort sig känd för ett antal politiska thrillers med stort fokus på militära inslag och detaljer. Det är förmodligen också inom det militärt intresserade segmentet av deckarpubliken han hittat sin mest trogna läsekrets. Vad de tycker om ”Fallet”, som är en helt annan typ av thriller, återstår att se.

Bokens huvudperson, Mikael, gör en framgångsrik bostadskarriär i det tidiga 2000-talet Stockholm. Han skapar sig också det perfekta familjelivet, men när bostadsbubblan spricker är fallet långt. Mikael landar som hemlös uteliggare och har då förlorat allt. Han är bitter och bär på hämnd. Snart är han indragen något som är lika svårt att stoppa som de sjunkande bostadspriserna, och det visar sig att det fortfarande är långt ner till botten.

quote
Wilderäng har skapat en spännande intrig karakteriserad av det höga tempo som är förknippat med hans tidigare författarskap

Läsaren får parallellt följa då och nu. Skildringen av bostadsmarknadens uppgång och fall är initierad och kring den har Wilderäng skapat en spännande intrig karakteriserad av det höga tempo som är förknippat med hans tidigare författarskap. Språkligt är det dock överlastat med detaljer, vilket drar ner intrycket lite. Själva idén om att berätta om bostadsbubblan på ett spännande sätt har dessutom uppenbarligen varit viktigare än att skapa en huvudperson man som läsare faktiskt bryr sig om. Det gör att tragiken i Mikaels berättelse aldrig riktigt berör.

Läs mer

Överraskande och klangfullt med Ronnebypianist

Kultur

Överraskande och klangfullt med Ronnebypianist

Ronnebys egen konsertpianist Ulrica Holmberg klarar av ett avancerat program, konstaterar vår musikrecensent.

Susanne Jansson.

Kultur

På gränsen mellan spänning och skräck

Havet skrämmer och lockar, och Susanne Jansson balanserar skickligt på gränsen mellan det naturliga och övernaturliga, skriver recensenten Bella Stenberg.

Författaren och översättaren Dmitri Plax har skrivit en drygt sexhundra sidor lång bok fylld av hågkomster, förtvivlan och kärlek, allt ackompanjerat av egna illustrationer.

Kultur

Kämpar mot tiden för att hålla kvar minnet av den älskade sonen

Författaren och översättaren Dmitri Plax son Peter mördades i augusti 2019 av en skolkamrat.

Agneta Pleijel är aktuell med boken ”Dubbelporträtt. En roman om Agatha Christie & Oskar Kokoschka”.

Kultur

Ömsint insikt när Pleijel diktar om Agatha Christies konstnärsmöte

I ”Dubbelporträtt” möts två starka konstnärliga och litterära personligheter i en insiktsfull dialog om konsten och livet.

Donia Salehs debutroman är snarare ett tillstånd än en berättelse.

Kultur

Donia Saleh fångar känslan hos frustrerade unga tjejer

Leila och Amila kämpar med att hitta sig själva bland allt som känns ytligt och falskt.

Nina Björk står för levande motstånd

Veckans böcker

Nina Björk står för levande motstånd

Recensenten Fedja Wierød Borčak har läst en bok som sprudlar av energi och intellektuell fantasi.