Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Smittade får minnesförlust i ny film

Världen har drabbats av en pandemi – men i filmen "Apples" handlar det inte om coronaviruset utan om en sjukdom som får de drabbade att tappa minnet. Den grekiske filmskaparen Christos Nikou påbörjade projektet långt innan världen hört talas om covid-19.
Film • Publicerad 12 november 2021
Aris Servetalis spelar rollen som mannen som förlorat sitt minne i Christos Nikous film "Apples". Pressbild.
Aris Servetalis spelar rollen som mannen som förlorat sitt minne i Christos Nikous film "Apples". Pressbild.Foto: Scanbox
Mannen i filmen får en ny identitet med hjälp av ett särskilt institut. Pressbild.
Mannen i filmen får en ny identitet med hjälp av ett särskilt institut. Pressbild.Foto: Scanbox

Att Christos Nikou hämtar inspiration från filmiska förebilder som Charlie Kaufman, Spike Jonze och Leo Carax, märks i den lätt surrealistiska filimen.

– ”Apples” är en väldigt personlig berättelse. Min far gick bort, och det fick mig att fundera över vad vi minns, och vad vi glömmer. Hur man försöker tackla känslan av förlust, säger han till TT.

Annons

– Att som mannen i filmen helt tappa minnet, det är något av det otäckaste man kan råka ut för. För vi är våra minnen, förlorar vi dem så förlorar vi vår existens. Vi kan inte gå vidare.

Får en ny identitet

"Apples" var uttagen till förra årets mestadels digitala Venedigfestival, visades på 2020 års filmfestival i Stockholm och får nu sin Sverigepremiär. Det är ett mörkt humoristiskt drama om en pandemi, som gör att människor förlorar minnet och om hur huvudpersonen får hjälp på ett institut där man försöker ge honom en ny identitet.

– Vi började med det här projektet för sex år sedan, så det är inte inspirerat av den pandemi vi lever i nu. Men mycket är ju gemensamt, känslan av ensamhet, känslan av att ha förlorat något, fruktan inför framtiden. Men min film slutar ändå i ett slags optimism.

Är Christos en del av "den nya grekiska filmvågen", med Yorgos Lanthimos i frontlinjen, som det talats om de senaste åren? Christos Nikou ställer sig frågande till begreppet.

– Jag förstår det inte, säger han.

– Alla dessa filmer är så olika. Det finns så otroligt många olika stilar. För mig är det inte en våg. Det vi kan säga är att framgången för ”Dogtooth” gjorde att världen fick upp ögonen för ny grekisk film.

"Lever och andas film"

Nikou var själv regiassistent på inspelningen av ”Dogtooth”, vilket var första gången han var på en filminspelning över huvud taget.

– Jag lärde mig oerhört mycket. Yorgos Lanthimos är så oerhört kreativ hela tiden. Han arbetar alltid. Han lever och andas film.

Nikou tror alltså inte på en ny grekisk filmvåg, men han säger att det finns ett intresse för grekisk film och att man har Yorgos Lanthimos att tacka för det. Denne har efter genombrottet gjort flera engelskspråkiga filmer – och nu går Nikou samma väg.

– Jag har skrivit en film som heter ”Fingernails” och som Carey Mulligan ska spela huvudrollen i.

Fakta: Christos Nikou

Ålder: 37.

Bor: Aten

Yrke: manusförfattare, regissör. Var regiassistent på Lanthimos´ ”Dogtooth”.

Aktuell: Med den svenska biopremiären för "Apples" den 12/11.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons