Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Skådespelarstrejken skapar kaos i Hollywood

Den stora skådespelarstrejken i Hollywood kommer att påverka allt från prisgalor till medieframträdanden, skriver Rolling Stone.
Film • Publicerad 14 juli 2023
Matt Damon, Emily Blunt, Cillian Murphy och Florence Pugh gick på röda mattan för Christopher Nolans "Oppenheimer" i London den 13 juli – innan de lämnade premiären för att strejka. Arkivbild.
Matt Damon, Emily Blunt, Cillian Murphy och Florence Pugh gick på röda mattan för Christopher Nolans "Oppenheimer" i London den 13 juli – innan de lämnade premiären för att strejka. Arkivbild.Foto: Scott Garfitt/Invision/AP

Den numera dubbla strejken från manusförfattarna och skådespelarna i Hollywood stoppar produktionen av de flesta filmer och många populära tv-serier i USA. Höstsäsongen som normalt sett är packad med nya dramaserier efter sommartorkan kommer nu att fyllas med olika realityproduktioner, animerade serier, lekprogram och repriser.

Lång lista på förbud

Skådepelarfacket SAG-AFTRA och manusförfattarfacket WGA har också en lång lista på saker som inte är tillåtna under de kommande månaderna som strejken beräknas pågå.

Annons

Det inkluderar medverkan i podcast som kan gynna något av film- eller strömningsbolagen. De får heller inte delta i konferenser för fans, sitta i paneler, medverka i intervjuer eller synas på några filmpremiärer eller förhandsvisningar.

Manusförfattarna är belagda med skrivförbud. Skådespelarna i SAG-AFTRAs medlemmar får sedan strejken utlysts inte skådespela, sjunga, göra stunts eller röstskådespela. De får heller inte jobba som "body-doubles", medverka i repetitioner, prova ut garderob och smink eller göra provfilmningar.

"Vi slåss för vår konst"

Skådespelarna får inte heller gå på filmfestivaler som är viktiga byggstenar för branschen under höstens och vinterns prissäsong. Även prisgalor är förbjudna och Emmygalan den 18 september riskerar att bli en ödslig fest.

Sheryl Lee Ralph blev nominerad för en Emmy för sin roll i "Abbott Elementary" dagen innan strejken utlystes, och drabbades av många "blandade känslor".

– Vi slåss för vår konst, för vad vi älskar och vet att folk älskar. Vi är inte miljondollar-företag. Vi är människor och vi vill kunna njuta av vad vi gör och överleva på det. Det är vad det här handlar om, sade hon till Hollywood Reporter.

Lämnade "Oppenheimer" premiär

Under torsdagskvällen lämnade rollbesättningen från Christopher Nolans storfilm "Oppenheimer" premiärvisningen i London för att göra sig redo för strejken, rapporterar bland andra CBS.

– När strejken officiellt är utlyst så går vi, sade filmstjärnan Matt Damon till Variety innan premiären, och tog upp många andra skådespelares behov av hälsoförsäkring.

– Det här är på liv och död. Förhoppningsvis kommer vi få till en snabb lösning. Ingen vill ha ett arbetsstopp, men vi måste få en rättvis deal, sade Damon.

Fakta: Strejken i Hollywood

Fackförbundet SAG-AFTRA representerar 160 000 skådespelare, etermediajournalister, programledare, dansare, DJ:s och stuntartister och har inte strejkat sedan 1980. Bland de 65 000 skådespelarmedlemmar som kan tas ut i strejk märks namn som Meryl Streep, Ben Stiller och Glenn Close.

Facket vill att ersättningar anpassas efter det nya strömningslandskapet som lett till lägre ersättningar. Ofta betalas arvoden i dag ut enligt gigjobb-modell i stället för med royalites baserade på hur mycket en film eller tv-serie visats, eller går i repris.

De stora film- och strömningsjättarna har heller inte velat avslöja data kring tittarsiffror, något som SAG-AFTRA vill se genomlysas av en tredje part för att sedan reflekteras i lönenivåer. Dessutom vill facket bland annat också ha tydligare regler kring artificiell intelligens, som skulle ge skådespelare betalt för användning av AI-genererade bilder av sig själva.

Även manusförfattarna strejkar, sedan 2 maj. Senast både manusförfattare och skådespelare i Hollywood strejkade tillsammans var 1960 då skådespelarfacket leddes av blivande presidenten Ronald Reagan.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons